Care sunt diferențele dintre marketing și branding?


În sfera oricărei afaceri, sunt multe cuvinte și noțiuni ușor de confundat, însă două dintre ele au dat întotdeauna bătăi de cap: marketing și branding. Deci care este diferența dintre ele?

Adevărul este că sunt două concepte foarte diferite. Iar dacă vrei ca business-ul tău să aibă succes, trebuie să le înțelegi pe amândouă. Înainte a enumera diferențele, care sunt, în linii scurte, definițiile cuvintelor marketing și branding?

Marketing

Marketing-ul reprezintă un set de unelte, procese și strategii folosite pentru a-ți promova produsul, serviciul sau compania. Astfel, marketingul conține acțiunile pe care le folosești pentru a comunica cu clienții și a-i convinge să cumpere produsele.

Branding

Branding-ul, pe de altă parte, este procesul de marketing prin care îți formezi firma. În branding este vorba despre cum te definești ca și companie. Reprezintă misiunea, valorile și ce face un business unic și special. Este simbolizat prin elementele cheie precum logo-ul, website-ul și stilurile de idei ale companiei. Dacă marketing-ul este ceea ce oamenii văd pentru prima dată când vine vorba de firma ta, un branding reprezintă ceea ce îi face să se întoarcă la tine.

În orice industrie există și competitori care luptă pentru atenția clienților. Și de aceea marketing-ul este un absolut necesar. Odată captată acea atenție, ea trebuie menținută. Aici intervine branding-ul.  Oamenii vor să facă afaceri cu brand-urile în care au încredere, într-un brand cu care se simt conectați. În principiu, ai nevoie de strategiile de marketing corecte pentru a te diferenția de competiție și a anunța clienții că exiști, dar ai nevoie de branding pentru a întreține o relație adecvată business-client și pentru a convinge lumea să se reîntoarcă la tine. Asta ne duce la adevăratele diferențe dintre marketing și branding.

  • Marketing-ul atrage atenția unui client, branding-ul o păstrează activă
  • Marketing-ul aduce vânzări, branding-ul aduce recunoștință și loialitate
  • Branding-ul vine primul, marketing-ul al doilea
  • Strategiile de marketing sunt trecătoare, dar branding-ul este pentru totdeauna
  • Branding-ul are un impact nu numai pentru clienți, dar și pentru echipa ta

A înțelege diferențele dintre marketing și branding este vital pentru a-ți duce business-ul la următorul nivel. Deci stabilește-ți strategiile de marketing pentru a crea un brand ideal clienților tăi!

Citește și: Patru trenduri de design pentru 2020 care te vor inspira în proiectul tău.

Share