Despre valori de vanitate și valori acționabile pe social media
În mediul online și pe site-urile de socializare, părerile și interacțiunile celorlați se numesc valori de vanitate sau ”vanity metrics”. Fie că e vorba de Facebook sau Instagram, aceste valori ne influențează foarte mult, în special pshic. Dar nu ar trebui să fie așa, în special pentru un brand.
Cui nu-i convine când primește un ”like”? Pentru multe brand-uri, ele măsoare eforturile lor pe social media. Deci care este problema? Problema este că aceste like-uri, fanii, vizualizări pe pagină, distribuirile sunt doar niște valori de vanitate, niște măsurători care ne fac doar pe noi să ne simțim bine, dar nu au altă însemnătate. Ceea ce contează sunt de fapt valorile acționabile, precum rata bounce, conversiile și ratele de tip click-thru. Acestea sunt de fapt valorile care aduc încasări. Rata bounce sunt oamenii care vizitează o pagină de pe site-ul tău apoi pleacă; rata click-thru exprimă oamenii care vin pe site-ul tău de pe social media; și conversiile sunt procentul oamenilor care devin din vizitatori clienți.
Asta nu înseamnă că valorile de vanitate nu au și ele partea pozitivă.
De exemplu, ele construiesc o audiență. Urmăritorii tăi sunt audiența ta. Fără ei, nimeni nu ți-ar vedea conținutul. Și știm cât de important este un share. De asemenea, sunt și o dovadă că pagina ta este legitimă și profesională. O pagină cu peste 20 de mii de like-uri este mai de încredere decât una cu 20 de like-uri. În plus, social media este un instrument foarte bun pentru awareness. Pe social media, interacțiunile cu postările sunt cele mai importante. Impactul nu este de folos. Conținutul tău poate apărea în feed-ul a 10.000 de oameni, dar dacă aceștia nu interacționează, nu dau like sau nu comentează, pe viitor nu va mai vedea postările pe social media.
Trebuie să existe un echilibru între valorile de vanitate și cele acționabile. Dacă ce-ți dorești tu pentru brand-ul tău este doar awareness, atunci cu siguranță poți să te bazezi pe ele. Dar dacă vrei ceva concret pentru brand-ul tău precum vânzările de pe site-ul web, trebuie să iei în considerare mai mult și valorile acționabile.
Tu ce îți dorești concret pentru firma ta?
Te-ar putea interesa și: Ce înseamnă și ce presupune digital marketing? Află totul acum!
Un comentariu
Pingback: 6 Trenduri pe Instagram în 2020 ca să devii un influencer de succes