Cum va arăta influencer marketing-ul în 2022?


Dacă vrei să știi cum va arăta influencer marketing-ul în 2022, ai ajuns la locul potrivit.  În fiecare an, apar noi platforme de social media, noi tipuri de conținut și noi moduri în care brand-urile pot interacționa cu potențialii lor clienți. Cei mai buni influenceri rămân la curent cu tendințele momentului, astfel încât să poată oferi brand-urilor ceea ce au nevoie pentru a străluci.

După ani precum 2020 și 2021, în care brand-urile s-au luptat să-și actualizeze campaniile de marketing și publicitate pentru a rezona cu un public blocat brusc acasă, 2022 sună promițător. Nu numai că companiile au învățat că pot funcționa virtual, dar tot mai mulți consumatori au apelat la internet pentru a-și satisface nevoile de comerț electronic. Și, întrucât mai multe metode tradiționale de marketing erau incompatibile cu efectele unei pandemii globale, brandurile au căutat creatori de conținut și influenceri care sunt adepți în crearea de conținut reactiv.

Așadar, hai să vedem cum va arăta influencer marketing-ul în 2022.

1. Creatorii preferați vor fi urmăriți pe mai multe platforme

Deși mulți creatori de conținut sau influenceri au o rețea socială preferată, aceștia operează de obicei pe mai multe platforme. Deși acest lucru nu este nou, diferența acum este că acești creatori au „super fani” care interacționează cu ei oriunde apar.

De exemplu, ImperialJedi a realizat videoclipuri despre jocul Cities Skylines încă de la lansarea lui din 2015. Inițial, a încărcat videoclipuri pe YouTube pentru un public relativ modest, dar entuziast. În ultimii șase ani, el a construit această audiență până la aproape 90.000 de abonați. De asemenea, operează un cont de Twitter, care a crescut mai lent, pentru a ajunge la puțin sub 2.500 de urmăritori. În ciuda succesului său mai modest, contul de Twitter ajută la răspândirea știrilor despre videoclipurile viitoare și noi de pe YouTube. În plus, ca mulți jucători, ImperialJedi transmite live pe Twitch. A început să facă stream-uri de aproximativ două ore, o dată sau de două ori pe săptămână. Cu toate acestea, acum transmite până la șase ore de streaming, de trei ori pe săptămână. La fel ca mulți creatori, ImperialJedi își folosește multiplele platforme sociale în scopuri diferite – toate sunt părți ale unui întreg. Ultima componentă (în prezent) este Patreon, unde fanii își pot arăta sprijinul financiar.

2. Influencerii vor deveni esențiali pentru multe programe de afiliere

Până de curând, cei mai mulți oameni vedeau influencer marketing-ul și marketing-ul afiliat ca două activități diferite. Dar, în realitate, ele sunt strâns legate între ele. Ambele activități implică un „om din exterior” care promovează și încurajează audiența potențială să cumpere produsele cuiva.

Influencerii recomandă produse urmăritorilor lor, dar de obicei și de preferat doar pe acelea pe care le folosesc sau în care au încredere. Nu vor să-și piardă încrederea urmăritorilor prin promovarea unor produse nesigure. Drept urmare, brand-urile descoperă că influencerii pot fi adevărați ambasadori ai produselor lor. Influencerii își pot ajuta urmăritorii prin întregul canal de vânzări, de la awareness până la luare în considerare și chiar la cumpărare. Și fac toate acestea într-un mod autentic, personal.

3. Textul și imaginile se transformă în conținut audio și video

Oamenii consumă mai mult conținut video și audio în zilele noastre. Creatorii de pe Twitch, YouTube și chiar podcast-uri devin din ce în ce mai populari.

Textul și imaginile nu au murit încă – Instagram este încă unul dintre cele mai populare rețele sociale. Dar așteaptă-te să vezi mai mult accent pe conținutul video și audio în 2022. TikTok și YouTube sunt în creștere, iar podcasting-ul crește în popularitate. Chiar și platformele sociale vechi precum Facebook și Twitter pun acum accentul acum pe partajarea videoclipurilor.

4. Cumpărăturile live vor deveni o parte mai mare a campaniilor influencerilor

Cumpărăturile live au devenit populare în 2021, iar acest lucru va continua și în 2022. Influencerii  promovează produse în comunitățile lor pe platformele lor sociale preferate, folosind videoclipuri live și conținut interactiv. Proiecțiile sugerează că vânzările prin streaming în direct vor ajunge probabil la 500 de miliarde de dolari până în 2023.

Amazon, Facebook, TikTok și Instagram au dezvoltat instrumente de cumpărături live și parteneriate.

5. Un accent mai mare pe diversitate și reprezentare în influencer marketing

În ultimul timp, se observă un accent mai mare pe diversitate și reprezentare în societate. Deci, nu este o surpriză faptul că există acest flux în influencer marketing.

Atât influencerii, cât și consumatorii analizează mesajele și campaniile brand-urilor pentru a se asigura că toată lumea este reprezentată. Brand-urile își pot schimba culturile corporative pentru a se concentra pe integrare și pentru a elimina orice urmă de exclusivitate.

6. Nano și micro influencerii vor fi mult mai populari

Există diferite tipuri de influenceri, de la nano influenceri cu doar câteva mii de urmăritori până la influenceri celebri cu milioane de urmăritori. Potrivit unui raport din 2019 de la Later și Fohr, micro-influenceri, în special cei cu mai puțin de 25.000 de urmăritori, au cele mai mari rate de engagement, de aproximativ 7%. Având în vedere că ratele de engagement pe Instagram sunt în scădere, influencerii cu urmăritori activi primesc o privire mai atentă de la companii, chiar și cu mai puțini urmăritori. Concentrându-se pe nano și micro-influencer, brand-urile își vor putea extinde bugetele de influencer marketing, lucrând în continuare cu influenceri care sunt profund conectați cu publicul lor.

7. Brand-urile vor căuta parteneriate de lungă durată în loc de proiecte unice

Pe parcursul anului 2022, așteaptă-te să vezi ca brand-urile și influencerii să se alăture în proiecte pe termen lung, în derulare decât pentru o singură postare sponsorizată. Există mai multe motive pentru această schimbare, dar în cele din urmă se reduce la asta: este nevoie de timp pentru a face o vânzare. Chiar și influencerii cu cei mai activi urmăritori vor avea dificultăți să aducă vreo contribuție reală atunci când trebuie să realizeze o singură postare sponsorizată. Dacă vrei să valorifici această tendință de influencer marketing, ar trebui să creezi pachete pe care să le vinzi brand-urilor care caută serviciile tale, care să includă mai multe postări sponsorizate de-a lungul unei perioade de timp.

8. Vor apărea noi platforme de social media și tipuri de conținut pentru influenceri

Dacă am învățat ceva în ultimii doi ani pandemici, este faptul că întotdeauna avem loc pentru mai multe platforme de social media. TikTok a luat amploare din cauza pandemiei care a ținut oamenii în casă și care nu aveau mari lucruri de făcut. Dar TikTok nu este singura rețea socială nouă apărută recent. Aplicația socială exclusivă, bazată pe audio, Clubhouse (nu mai este doar pe bază de invitație) și Reels (răspunsul Instagramului la TikTok) au apărut în 2020. Deși nicio platformă nouă nu a câștigat putere în 2021, fără îndoială vor exista noi rețele sociale în perioada următoare.

Când TikTok a urcat în tendințe la începutul anului 2020, influencerii au fost acolo, strângând urmăritori pe platformă și parteneriate cu brand-uri pentru a crea postări și reclame sponsorizate. Nu există nicio îndoială că popularitatea TikTok va continua să crească pe tot parcursul anului 2022 atât cu influenceri, cât și cu brand-uri deopotrivă.

Pe lângă noile platforme de social media, vom începe să vedem forme noi și experimentale de media, precum inteligența artificială. Influencerii CGI au început deja să apară pe rețelele sociale, fiind o strategie interesantă de influencer marketing în 2022. 

9. Influencerii se vor specializa

Există deja influenceri care creează nișe pentru ei înșiși, iar aceasta este o tendință de influencer marketing care nu dă semne de schimbare. Influencerii vor continua să dezvolte expertiza în nișa sau industria lor, făcându-i și mai căutați de brand-urile din acele domenii. În calitate de influencer, ar trebui să te gândești la industriile de care ești cel mai pasionat și să începi să cauți parteneriate cu brand-uri care au sens pentru direcția în care alegi să mergi.

10. Conținutul video va crește (și mai mult) în popularitate

În fiecare an conținutul video a fost pe lista tuturor, nu numai a tendințelor de influencer marketing, ci și a tendințelor de marketing în general. Și există un motiv bun pentru asta. Oamenii iubesc pur și simplu videoclipurile. Odată cu creșterea popularității TikTok și introducerea Instagram Reels, vom vedea mai mult conținut video ca niciodată. Chiar și cu platforme precum YouTube, Facebook, TikTok, Instagram Reels și multe altele, consumatorii au început să aibă o preferință pentru videoclipuri. Numai pe Facebook, numărul utilizatorilor care vizionează videoclipuri live a crescut cu 50% la începutul anului 2020. Sigur, a existat o pandemie globală și blocaje, dar o creștere de 50% este uriașă.

11. Autenticitatea va fi cuvântul cheie

În ultimii câțiva ani, conținutul „autentic” a fost la mare căutare. Aceasta înseamnă că influencerii trebuie să fie atenți la conținutul pe care îl creează pentru branduri, pentru a se asigura că produsele pe care le acceptă vor rezona cu publicul lor. De aceea brand-urile trebuie să aibă grijă. Nici măcar cei mai interesanți influenceri nu vor putea să-și convingă urmăritorii să cumpere un produs de care pur și simplu nu le pasă. Influencerul își va pierde probabil credibilitatea în ochii publicului său, iar brand-ul nu va obține rezultate.

Influencerii și brand-urile ar trebui să caute parteneriate doar cu alți influenceri și brand-uri ale căror audiențe se suprapun cu ale lor. Nu postările sponsorizate sunt problema, în ciuda a ceea ce unii experți în marketingul social media te-ar face să crezi. Nu trebuie să renunți la valoarea producției sau la machiaj pentru ca postările tale sponsorizate să pară mai autentice. Ceea ce face conținutul sponsorizat autentic este un sentiment de entuziasm față de brand-ul și produsul despre care vorbești.

Pentru majoritatea publicului, autenticitatea înseamnă conexiuni mai profunde ale urmăritorilor cu influencerii pe care îi urmăresc. În loc de o postare standard, de ce să nu încerci să faci un set de întrebări și răspunsuri despre brand-ul sau produsul pe care îl sponsorizezi sau un videoclip care arată beneficiile utilizării lui? Poți chiar să vorbești despre lucrurile pe care nu le iubești la un brand sau un produs, atâta timp cât te asiguri că urmăritorii tăi știu că produsul, chiar și cu defectele sale.

12. Comerțul pe rețelele sociale va aduce noi oportunități de sponsorizare

În 2021, brand-urile au fost forțate să devină creative în ceea ce privește modul în care s-au conectat cu cumpărătorii. Magazinele fizice sau adoptat comerțul electronic, iar magazinele de comerț electronic s-au confruntat brusc cu mai mulți concurenți, și au trebuit să găsească idei și variante de a oferi cumpărătorilor modalități mai bune și mai ușoare de a cumpăra. Pandemia a forțat, practic, mai multe brand-uri să adopte mai rapid noile tehnologii – și, de asemenea, i-a forțat pe creatorii de noi tehnologii să-și accelereze invențiile.

Există noi oportunități de influencer marketing și sponsorizări de brand în 2022 prin intermediul comerțului pe rețelele sociale. Videoclipurile și postările prin care se pot face cumpărături au creat o experiență perfectă pentru utilizatori.

13. Publicitatea plătită va fi esențială

Ultima tendință de influencer marketing de pe lista noastră pentru 2022 este despre publicitate. Reclamele plătite nu sunt utilizate în mod obișnuit împreună cu campaniile de influencer marketing. Cu toate acestea, atât brand-urile cât și influencerii vor beneficia folosind astfel de reclame.

2021 a fost un an cu probleme de marketing neașteptate care au necesitat o gândire ”out of the box” pentru a fi rezolvate. Pe măsură ce ne uităm la tendințele de influencer marketing pentru 2022, ne dăm seama că și aceste soluții vor fi puse la încercare.

Te-ar putea interesa și: 15 pași pentru a deveni influencer pe rețelele sociale

Share