Cum să-ți optimizezi corect profilul de Instagram
Instagram are aproximativ 2 miliarde de utilizatori activi lunari și deocamdată este pe al patrulea loc în topul celor mai populare platforme de social media din lume, după Facebook, YouTube și WhatsApp.
Utilizatorii pot vedea pe platforma vizuală ultimele postări distribuite de prieteni, celebrități sau brand-uri pe care le urmăresc, pot comenta, pune story-uri sau trimite mesaje directe.
Brand-urile folosesc platforma pentru a-și promova produsele sau serviciile la un cost relativ scăzut. Pentru a afla cum își crește un brand numărul de followers pe Instagram și implicit engagement-ul și vânzările, urmărește articolul nostru:
Actualizează-ți biografia cu informații scurte, dar relevante
Nu e cazul să-ți plictisești un potențial follower care-ți vizitează profilul de Instagram cu multe informații generale, în secțiunea ”Biografie”. Decât să scrii propoziții lungi, fără substanță, care nu-l fac pe utilizator să înțeleagă exact cu ce te ocupi sau ce vinzi, mai bine alege câteva cuvinte care reprezintă business-ul tău și trece-le acolo. Poți pune un emoji colorat, pentru ca profilul tău să arate cât mai user-friendly și aranjat. Uite aici exemplele nostru de profiluri Instagram de care ne-am ocupat:
Pune neapărat la numele tău de pe Instagram cu ce te ocupi
Trebuie să înțelegem algoritmul Instagram. Atunci când un utilizator interesat de un anumit serviciu sau produs va căuta în search-ul de la Instagram interesul lui, el va folosi cuvinte specifice. Instagram-ul nu cunoaște că tu ești un restaurant sau o piscină, chiar dacă ți-ai trecut asta la ”Categorie” când ți-ai făcut profilul business. Pune-ți direct în numele de pe Insta cu ce te ocupi, astfel vei apărea direct la căutări și multă lume va găsi afacerea ta mult mai ușor.
Poza de profil
Cel mai bine e să alegi să-ți pui la poza de profil logo-ul brand-ului tău. Simplu, profesional și direct. Toată lumea te va recunoaște după. Dimensiunea pozei de profil trebuie să fie de 360×360 pixeli.
Fă-ți cont de LinkTree
Multe afaceri au și alte pagini de social media, dar și propriul website. Din păcate, Instagram-ul te lasă să alegi doar un link către aceste pagini la secțiunea ”Site Web”. Cel mai bine îți creezi un cont de LinkTree, unde poți adăuga cât de multe site-uri dorești tu. Pune-ți celelalte canale de social media, ultimele articole pe blog dacă ai așa ceva sau chiar meniul de pe website-ul tău, în cazul în care deții un restaurant sau cafenea.
Highlights-uri curate și specifice
Știm deja că trebuie să faci cel puțin 2 story-uri pe zi pe Insta ca să rămâi relevant pe platformă. Dar îți mai spunem un secret. În loc să le ții la arhivă, pune-le în highlights-uri! Astfel, orice utilizator găsește mai rapid informațiile de care are nevoie despre brand-ul tău și se familiarizează cu acesta. Ai grijă ca highlights-urile să fie curate, alege categoriile pe care vrei să le pui în evidență și descrie-le cât mai scurt, de preferat într-un cuvânt. Apoi, pune o imagine drăguță pentru fiecare dintre ele. Nu arată bine dacă pui direct story-urile, făcute cu telefonul deoarece imaginea nu se compresează corect. Uite ce am făcut noi pentru câțiva dintre clienții noștri:
Muuulte hashtag-uri
Încă există dezbateri cu privire la numărul de hashtag-uri pe Instagram. Unii zic 10, alții 20, alții sunt în extrema cealaltă și aleg maxim 5 hashtag-uri. Însă ai mai multe șanse să atragi urmăritori care urmăresc un hashtag specific, deci de ce să nu pui cât mai multe? Pentru ca totul să meargă corect, alege câteva hashtag-uri cu un număr de urmăritori mai mic, sub 1.000 de followers de preferat, apoi câteva ntre 1.000 și 50.000 de followers și câteva cu mai mult de 50.000 de followers. Bineînțeles, hashtag-urile trebuie să fie relevante și să reflecte business-ul tău și valorile acestuia.
Story-uri interactive
Story-urile aduc o grămadă de engagement și urmăritori pe Instagram… dacă sunt folosite corect. E plăcut să vezi o poză cu un tort, dar utilizatorul își pierde ușor interesul după primele povești. Încearcă ceva nou pe Insta – întreabă-ți audiența deja existentă ce părere are de produsul tău, ce culoare are un produs secret, ce emoji se ascunde în imagine, dacă ți-au vizitat locația, etc. Nu doar că o să-ți crești engagement-ul și nu-l plictisești pe utilizatorul care-ți vizitează profilul, dar mai afli și ce părere are audiența ta existentă despre produsele și serviciile tale. Folosește-te de instrumentele Insta de pe story-uri: chestionare, întrebări, numărătoare inversă, stickere, sondaje, pune link-ul către shop-ul tău pe site-ul web (dacă ai așa ceva) sau dă tag unui produs în story. Ceea ce ne aduce la următorul punct…
Vinzi ceva? Fă-ți shop și pe Instagram
Suntem în era comerțului electronic. Dacă încă nu vinzi online, ar fi bine să te apuci de asta cât mai repede. Costurile sunt relativ mici, nu investești foarte mult în promovare și cea mai bună parte este că produsele vor rămâne constant în online, tu trebuie doar să schimbi când e nevoie prețul sau stocul, dacă este cazul. Dacă ai un site web deja, e perfect. Du-l acum pe Instagram. Poți face asta foarte ușor, dacă ești administratorul afacerii pe Facebook (shop-ul de pe Instagram se va duce automat pe Facebook și viceversa). Dacă știi să folosești Facebook Pixels, produsele se vor încărca automat de pe site-ul tău web. Dar în caz că ai puține produse și vrei să te asiguri că totul va ieși perfect, le poți încărca și tu manual.
Interacționează cu audiența ta
Story-urile nu sunt de ajuns. Treaba trebuie să fie mai personală. Dacă ai o audiență, cât de mică e ea, ascult-o, valideaz-o, răspunde-i! La orice comentariu, mesaj sau share pe story, e datoria ta să răspunzi, cât mai repede posibil dacă e cazul. Știm că ești ocupat, dar altfel se simte un utilizator când îi răspunzi într-un minut decât altul căruia i-ai găsit timp să-i răspunzi după o lună. Pe primul poate chiar l-ai câștigat drept follower sau client, dar pe ultimul s-ar putea să-l pierzi de tot. Răspunde la orice comentariu cu o propoziție scurtă sau chiar un emoji, ai grijă cum răspunzi la mesajele mai puțin plăcute și de fiecare dată când cineva îți dă un tag pe story, repostează acea poveste și la tine pe profil.
Influencer marketing-ul încă funcționează
Dar dacă ești la început de drum și ești încă o afacere locală, găsește influenceri din zona ta, cu mai puțini urmăritori. Micro sau nanoinfluencerii pot aduce rezultate mult mai bune deoarece urmăritorii și audiența lor este reală. Sunt mai multe șanse să găsești noi urmăritori sau clienți din audiența unui influencer local pentru că se află în același oraș ca business-ul tău.
Feed aranjat, curat, estetic
Aici depinde mult și de ce surprize ne mai pregătește Instagram-ul. Până acum, dimensiunea unei postări normale pe Instagram era de 1080×1080 pixeli, însă noul update pare să transforme aceste dimensiuni. Actualizarea Instagram încă nu s-a produs la toți utilizatorii, așa că încă e safe să folosești 1080×1080. Alege să urmărești o anumită temă când postezi, o anumită cromatică pentru pozele tale sau o rubrică editorială. Uite ce am ales noi pentru unul dintre clienții noștri:
Reels-uri, IGTV și mult video
Dacă tot am menționat de noul update de la Insta, nu e de mirare că aici o să primeze conținutul video. Cauza principală? Amenințarea TikTok. Dacă încă n-ai cont de TikTok, fă-ți acum, nu trebuie să petreceri 4 ore zilnic, dar măcar fă-ți o idee cum e conținutul acolo, ca mai apoi să-l reproduci pe Instagram. Fă reels-uri și clipuri IGTV pentru a rămâne relevant în feed-ul audienței tale.
Acestea sunt sfaturile noastre pentru a-ți optimiza profilul de Instagram, testate, încercate și cu rezultate excelente. Poți și tu să le încerci singur și să ne spui cum a mers sau alege varianta ușoară și hai să colaborăm! Ai datele noastre de contact aici și îți oferim o promoție interesantă. Îți vom face gratuit un audit paginii tale de Instagram, ca să știi cum merge treaba.