Cum îți dai seama dacă un influencer are fake followers pe Instagram
Influencer marketing este cea mai nouă metodă de promovare, cu un profit imens. Din această cauză, mulți oameni au apelat la tehnica fake followers, prin care speră la o creștere semnificativă a contului lor pe Instagram. Acest lucru înseamnă cumpărarea unor boți artificiali de pe internet sau diverse strategii cu conturi false. Așa își pot crește atât numărul de urmăritori, cât și rata de engagement (like-uri, comentarii) și astfel pot intra în vizorul unor diverse brand-uri.
Cum poți spune că cineva a adoptat această metodă? Iată câteva dintre semnalele de alarmă pe care ar trebui să le observi la un cont de Instagram care e posibil să aibă fake followers sau care e chiar un urmăritor fals.
1. Un cont are numere „neobișnuite”
Conturile autentice tind să aibă modele similare atunci când vine vorba de numărul de urmăritori, de persoane urmărite și de nivelurile de implicare.
Un cont cu fake followers poate urmări o grămadă de persoane, dar în schimb să fie urmărit de foarte puțini utilizatori. Desigur, acest lucru nu înseamnă neapărat că este un bot în spatele contului de Instagram, poate fi doar un cont nou creat. Dacă ne raportăm la influenceri, aceștia au întotdeauna mai mulți urmăritori decât persoane pe care le urmăresc. De exemplu, modelul Izabel Goulart are 4,2 followers, dar urmărește doar 340 de conturi.
Un factor important la care trebuie să fii atent când analizezi un influencer este engagement-ul. Acesta (like-uri și comentarii) ar trebui să fie între 1.5 și 3% din numărul de urmăritori. Așadar, un cont cu 100.000 de followers reali are între 1,500 – 3,000 like-uri și comentarii la o postare. Dacă rata este mai mică de 1%, atunci acest lucru poate determina că influencer-ul a apelat la metoda fake followers.
Însă, există și varianta opusă. Un engagement ridicat poate fi la fel de suspicios ca unul slab. Dacă rata este mai mare de 10%, există o posibilitate ca influencer-ul să aibă like-uri și comentarii cumpărate sau să apeleze la diverse strategii de group-engagement (mai mulți înfluenceri își comentează la postări pentru a primi, la rândul lor, like-uri și comentarii).
2. Activitate ridicată pentru o perioadă, apoi nimic
Când un bot este creat, el începe să urmărească sute sau mii de oameni. Poate și să interacționeze cu diverse postări. Însă apoi el se oprește brusc. Un cont adevărat este activ constant pe Instagram.
3. Secțiunile profilului sunt goale, ascunse sau copiate
Conturile false nu sunt foarte creative când vine vorba de biografii. Fie acea secțiune este goală sau copiată de altundeva, cu multe greșeli gramaticale sau propoziții fără sens. Un alt factor care poate demonstra că acel cont este fals este lipsa unei imagini de profil. Instagram este un mediu vizual, așadar o poză de profil este esențială.
4. Comentarii spam, irelevante și fără idei concrete
Unii boți pot crea comentarii cât se poate de inteligente și creative. Problema este că aceste comentarii devin foarte generice și constante, care se găsesc pe foarte multe conturi de Instagram. Dacă un influencer are la o postare doar comentarii de genul ”Frumos” sau „Super”, atunci îți poți pune un semn de întrebare.
Da, comentariile sunt engagement. Însă dacă ești un brand, iar majoritatea engagement-ului este fals, atunci nu are nici un sens să lucrezi cu un astfel de influencer.
Sunt și multe comentarii spam, care deseori încearcă să vândă un produs sau să fure multe detalii personale ale unui utilizator. Așadar, ai grijă pe cine urmărești și cui îi comentezi înapoi!
Fii atent la urmăritorii unui influencer. Dacă majoritatea sunt conturi fără poză de profil, fără biografie, care întotdeauna lasă aceleași comentarii, atunci este posibil ca acesta să fie un urmăritor fals.
Tu cunoşti astfel de pagini cu fake followers pe Instagram?
Citește și: Facebook Ads. Tipuri, specificaţii text şi obiective pentru reclame