Cum funcționează culorile în marketing și ce transmit ele
Creierul recunoaște un brand și trăsăturile lui prin asocierea de culori, de aceea culorile în marketing au un rol foarte important. Această asociere psihologică este cheia dintre un material de marketing bun și audiență. Când vezi o culoare folosită atât de des în marketing, șansele să o vezi din nou sunt foarte mari. Nu este o coincidență, nu e doar culoarea preferată a competitorilor tăi! Acelea sunt culorile cu care oamenii interacționează cel mai bine!
Culorile ideale pentru marketing-ul și firma ta sunt alese din punct de vedere estetic și științific. Culorile vorbesc o limbă pe care nu o putem replica. Acestea comunică cu noi la un nivel emoțional și sunt mai eficiente în arta persuasiunii. Cel mai important este că transmit ceva și clienților tăi.
Combinațiile ce conțin roșu, bleu marin, negru și portocaliu comunică mai ușor cu clientul și îl îndeamnă să cumpere. Așteptările clientului sunt pur biologice. Roșu este o culoare populară pentru firmele ce comercializează fructe deoarece un fruct roșu înseamnă că este copt, gata să fie servit. Natura poate fi aliatul tău! Uite-te împrejur și vezi ce culori sunt asociate ei!
Asocierile clientului cu anumite culori pot depinde și de trecutul lor cultural și gusturile individuale. Aceste generalizări le putem face bazate pe știința culorilor. Iată ce semnifică fiecare culoare.
Albastru
Albastru este de obicei recunoscută ca fiind o culoare masculină, dar poate fi asociată și cu:
- Liniște
- Înviorare
- Stabilitate
- Responsabilitate
- Pace
- Tristețe
De aceea este o culoare des folosită de către bănci. Comunică stabilitate, autoritate, iar clienții au încredere în a depune banii unor oameni de acest fel. Un brand pentru echipamente de siguranță folosește albastru pentru că transmite clienților siguranță și că îi va proteja. Un studio de yoga poate folosi această culoare pentru a emite pace și liniște.
Verde
O culoare calmă, verdele este folosit pentru brand-uri liniștitoare, mature și profesioniste. Unele studii arată că poate scădea presiunea sângelui și ritmul cardiac atunci când vedem culoarea verde. Iată ce asocieri mai are culoarea:
- Mediu
- Sănătate
- Noroc
- Creștere
- Bogăție
- Armonie
- Echilibru
- Calm
- Reînnoire
Oamenii asociază verdele cu semnul de reciclare, ceea ce e perfect pentru brand-urile eco-friendly. E o culoare potrivită și unul spa deoarece transmite calm și liniște, ceea ce își dorește un client la o zi de spa.
Mov
Culoarea mov este mistică, senzuală și misterioasă, nu prea des întâlnită în natură. Ea transmite:
- Lux
- Intrigă
- Magie
- Mister
- Onoruri militare
- Bogăție
- Spiritualitate
- Imaginație
O firmă ce se specializează în lucrul cu veteranii de război sau cu familiile acestora pot folosi culoarea mov, reamintindu-le de decorația militară ”Purple Heart”.
Roșu
O culoare ce atrage atenția, sunătoare, des asociată cu:
- Pasiune
- Energie
- Iubire
- Căldură
- Foc
- Furie
- Pericol
- Încredere
Un serviciu de dating specializat în ”blind dates” poate folosi culoarea roșie pentru a transmite că brand-ul lor e sexy, intimidant. Roșu poate crește și metabolismul și presiunea sângelui atunci când e văzută. E folosită pentru restaurante și firme de mâncare care vor să deschidă apetitul clienților.
Portocaliu
Portocaliu este o culoare prietenoasă și veselă care are câteva trăsături în comun cu culoarea roșie:
- Căldură
- Energie
- Accesibilitate
- Tinerețe
- Vitalitate
- Prietenie
- Umor
- Toamnă
Este o culoare perfectă pentru un loc de joacă pentru copii, care transmite energie și voie bună. Sau pentru un brand de make-up cu produse accesibile tuturor femeilor.
Galben
Culorile în marketing care transmit ceva clientului nu ar fi complete fără galben, asociat cu optimismul și accesibilitatea. Are un avantaj: e o culoare deschisă și îndrăzneață în același timp. Asocierile de bază sunt:
- Energie
- Fericire
- Pericol
- Tinerețe
- Căldură
- Joacă
O asociere pare că nu are ce să caute lângă celelalte.
Pericolul este asociat cu galbenul, iar asta poate părea un aspect negativ. Dar totuși este exact de ce are nevoie un brand: ca o firmă de unelte care spune ”Aveți grijă!”.
Roz
Roz este o culoare dificilă ce comunică mai bine cu femeile decât cu bărbații, care pot fi ușor intimidați și jenați de această culoare. Există o întreagă psihologie în spatele culorii, dar cam asta transmite în marketing:
- Distracție
- Feminitate
- Dulce
- Delicat
- Romantic
Cofetăriile folosesc culoarea roz deoarece transmit ceva dulce. Brand-urile feminine folosesc roz pentru a transmite că sunt mândre că reprezintă feminitatea.
Gri
Culoarea gri este asociată cu profesionalismul și practica. Nu este doar o culoare plictisitoare în marketing, ea transmițând:
- Neutralitate
- Profesionalism
- Eficiență
- Formalitate
- Corporate
De aceea brand-urile apelează la gri pentru a inspira profesionalism. Unele brand-uri aleg culoarea doar ca să iasă din tipar.
Negru
O culoare îndrăzneață, ce transmite:
- Lux
- Putere
- Mister
- Formalitate
- Întuneric
- Eleganță
- Misticism
- Control
Multe brand-uri ce vând produse de Halloween aleg negrul. Este și o culoarea puternică, perfectă pentru o sală de fitness ce vrea să-și motiveze clienții.
Alb
Albul este o culoare nouă și fresh asociată cu:
- Puritate
- Curățenie
- Răceală
- Simplitate
- Tinerețe
- Pace
- Onoare
Pentru că este o culoare rece, poate fi folosită pentru o firmă de înghețată.
A folosi corect culorile în marketing înseamnă mai mult decât a alege ce arată bine pentru tine. Trebuie să ții cont de psihologia și gândirea clienților!
Învață cum să alegi fontul potrivit pentru logo brand-ului tău!
2 comentarii
Pingback: Ce este un landing page și cât de important este în marketing-ul online
Pingback: Cele mai noi tendinţe de design grafic pentru 2021