Despre culorile anului 2021, denumite și culorile pandemice


Institutul Pantone a anunţat care vor fi culorile anului 2021: Ultimate Grey (gri liniştit) și Illuminating (galben vibrant), o combinație de gri plictisitor, familiar și galben strălucitor, asemănător cu coaja de lămâie. Este o alegere care are în vedere ultimul an de carantină, moment în care a trebuit să ne izolăm de lume și să ne strângem în pături monocrome acasă. Institutul Pantone din Statele Unite dezvoltă culori şi nuanţe folosite în diverse industrii. În fiecare an, el alege o culoare a anului, ţinând cont inclusiv de contextul socio-economic global. Anul trecut, albastru clasic a fost vedeta.

Griul liniştit al cerului înnorat, cimentul trotuarului, lenjerii de pat confortabile, pături gravitaționale sau ecrane cu lumină slabă – culoarea evocă experiențele noastre colective din ultimul an. Este o sumă deprimantă: pe parcursul a nouă luni de carantină, am ajuns cu siguranță la „griul suprem”, o stare de spirit – ciupercă – la fel de mult ca și culoarea unui produs. Cenușiu înseamnă ambiguitate și nerezolvare. Nici negru, nici alb, nu indică un final, ci doar continuarea unei perioade nedeterminate.

Deși culoarea anului este ca o prognoză a tendințelor, o constatare bazată pe dovezi că aceste nuanțe au devenit populare de curând, alegerile culorile anului 2021 par clar metaforice, mai degrabă un mesaj de marketing decât o tendință. „Iluminat”, culoarea strălucitoare, galbenă, este lumina de la capătul tunelului, soarele răsărind peste un peisaj întunecat, răsăritul speranței care vine cu posibilitatea unui vaccin.

Împreună, combinația seamănă foarte mult cu sculptura virală a lui Maurizio Cattelan, a unei banane lipite pe perete cu bandă adezivă, care a debutat la Art Basel Miami Beach în Decembrie 2019. Ce moment de speranță și entuziasm, când virusul tocmai apăruse în China și evenimente precum Art Basel păreau încă posibile. Retrospectiv, sculptura lui Cattelan seamănă cu Nero jucând în timp ce Roma arde, gestul unei societăți decadente pe care viitorii istorici o vor cita ca fiind chiar în prăpastia dezastrului – dacă ar ști doar ei.

Combinația dintre galben și gri este puțin ciudată: o rață de cauciuc într-o celulă de închisoare. Contrastul total dintre cele două este absurd, strălucirea comercială a galbenului se confruntă impecabil cu griul mediu. Să ne amintim de brutalism, mișcarea arhitecturală jignită cândva pe care social media a transformat-o într-un meme. „Eco-Brutalism”, sau Brutalismul verde, a devenit un termen pentru arhitectura concretă încorporată cu plante, precum ruinele post-apocaliptice care se întorc la natură. Se potrivește cu dispoziția momentului nostru, atât revenind la elementele de bază, cât și în căutarea unor momente mici de emoție sau schimbare, precum buruienile care încolțesc flori într-un loc abandonat. Gri este culoarea contemplației; ne face să observăm lucruri la care s-ar putea să nu fi fost atenți înainte, ieșind în evidență în pandemie.

Culoarea anului 2021 ar fi putut fi şi maro placaj, pentru materialul care a acoperit vitrinele în timpul protestelor Black Lives Matter din 2020. Lăsat în urmă, acum ascunde vitrinele goale și servește drept simbol al numărului de companii care au fost închise din cauza pandemiei. Dar acest lucru nu este de ajuns de comercializabil. (Tendința arhitecturală a interioarelor din placaj care pare acum atât prevăzătoare, cât și deprimantă.)

De fapt, mulți oameni au cumpărat vopsea în timpul carantinei, schimbându-și culorile pereților pentru a atenua plictiseala. Dar mărcile de vopsea au observat o scădere accentuată a popularității griului închis în favoarea unor culori mai organice, cum ar fi albastru deschis și verde, poate o dorință de a aduce ceva natură în interior. Dar griul poate oferi propriul tip de relaxare, oferind un spațiu neutru atât emoțional, cât și fizic. Galbenul este ca un zid de accent.

În ultimul deceniu, culorile alese de Pantone au fost remarcabil de saturate, cu nuanțe strălucitoare, izbitoare, precum Living Coral (2019), Ultraviolet (2018) și Radiant Orchid (2014). Acestea sunt culori energice, de genul care pot provoca inspirație sau surpriză. Griul nu este la fel de interesant, dar cum ar putea institutul să anunțe culorile anului 2021 ca fiind altele, cu excepția acestei nuanțe plictisitoare, având în vedere situația de anul trecut? Mai mult decât orice altceva, se caută revenirea la normalitate.

Te-ar putea interesa și: Cele mai noi tendinţe de design grafic pentru 2021

Share