Cele mai noi tendinţe de design grafic pentru 2021


Hai să descoperim care sunt principalele tendințe de design grafic în 2021! Mai întâi, să aruncăm o privire de ansamblu al unui an dur şi lung ce abia a trecut, reexaminând totul, de la rasism prin intermediul mișcării Black Lives Matter, până la conservarea și aprecierea reînnoită pentru mediu.

În 2021, nu putem decât să sperăm că vom continua să ne definim lumea ca fiind una de întinerire, reflecție și creștere. Având în vedere acest lucru, nu este deloc surprinzător faptul că multe dintre tendinţele pe care le prezicem pentru noul an urmează unele teme mondiale cu un impact valoros. Iată cele mai noi tendințe de design grafic în 2021, începând cu idei excepționale și terminând cu un design unic.

10. Suprarealism

Design suprarealist. Credit foto @speckboy

 

Acest stil de design este, prin definiție, o juxtapunere de idei colectate într-un fel care te face să te gândești la lucruri în moduri complet noi. Ca mișcare, suprarealismul a fost în vogă la începutul anilor 1900.

Lucrurile au fost cu siguranță puțin cam ciudate în anul 2020. Deci, nu ar fi o surpriză masivă dacă am vedea suprarealismul pe coperțile albumelor și pe afișele evenimentelor ca pe o modalitate de a surprinde acea senzație încurcată pe care am avut-o cu toții în ultima vreme.

9. Retrofuturism

Retro Future. Viitor Retro. Design realizat de Thomas Hayman.

Retrofuturismul se bazează pe conceptul unui viitor idealizat, în care putem depăși orice. Având în vedere situația globală actuală, cu toții putem face asta. De remarcat este renașterea cursei spațiale. Cu doar câteva săptămâni în urmă, Elon Musk a trimis astronauți la Stația Spațială Internațională. Toate semnele prezic mult futurism în lunile următoare.

8. Wonkiness/ Psihedelic

Poster psihedelic realizat de @Hatoyamoshimi.

 

Wonkiness, sau psihedelic, este un stil de design foarte îndrăzneț, nepăsător și descumpănit. Cu ilustrații luxuriante, uneori extrem de complicate, este un fel de reprezentare vizuală a ce se află în mintea multor designeri. Într-o perioadă în care psihedelicul și creația merg mână în mână, psihedelicul o paradigmă pentru lumea în care trăim în prezent, în timp ce încercăm să dăm sens nebuniei care ne înconjoară.
O serie de companii de băuturi, în special independente, au început, de asemenea, să revină la acest stil. Cu siguranță va fi pe val şi în 2021.

7. Cyberpunk

Logo cyberpunk realizat de Brainstorm Agency.

Odată cu lansarea unor titluri mari de jocuri video precum Cyberpunk 2077 – care încorporează unele dintre cele mai frumoase arte – nu este de mirare că genul revine în acest moment.

Cu accentul pe fuziunea omului cu mașina, acest stil este antiteza retrofuturismului, cu o simțire decisivă modernă și mai realistă a modului în care ar putea fi viitorul nostru. Utilizat în orice, de la designul de jocuri la rebranding-ul companiilor, acesta este omniprezent.

6. Art Meets Design

În mod tradițional, designul și arta au avut întotdeauna tendința de a fi separate. Cu toate acestea, pe măsură ce tehnologia avansează, arta plastică își găsește drumul în cercurile de design grafic mult mai frecvent.

Pictură sau design? Ambele. Realizat de @alliesinteractive.

În prezent aceste tendinţe sunt folosite pe o gamă întreagă de mărci de ultimă generație pentru a sublinia în continuare o senzație mai luxoasă sau de lux. De la îmbrăcăminte până la ambalaj, fluiditatea luxuriantă și frumoasă a artei plastice este un concurent solid pentru aceste tendințe de design în 2021.

5. 3D

Design 3D realizat de Stuart Wade.

Știm la ce te-ai gândit cât ai citit titlul – da, da, orice ai spune, am încercat asta de un milion de ori înainte și nu a funcționat niciodată. Și ai avea dreptate. Cu toate acestea, dacă vă așteptați la holograme 3D sau la lumi întregi descrise în 3D sau chiar la o formă de ochelari 3D, atunci gândiți-vă din nou. Nu despre asta vorbim aici.

Designul 3D devine din ce în ce mai accesibil prin avansarea tehnologiei. Acum, designerii grafici tradiționali pot deveni designeri 3D fără prea multe bariere la intrare. Redarea 3D devine din ce în ce mai obișnuită în situații neașteptate. De la redarea produselor la imagini wow de pe site-uri web, oriunde te întorci, 3D eclipsează modelele obișnuite de design.

4. Pop Art

Colorat și atractiv. Realizat de vecteezy.com

Tot ce este vechi este la modă, nu? Chiar în afara primelor trei locuri ale clasamentului, caracteristicile pop art sunt extrem de importante, având în vedere capacitatea sa de a revigora orice design. Arta pop – cu dependența sa de semitonuri și de umbrire a punctelor – ar putea fi doar o textură suficientă pentru a aduce un design vechi din 2020 până în prezent pentru 2021. Este ironic, într-adevăr , că tehnologiile de altădată sunt acum folosite pentru a crea un sentiment de modernizare în proiectele noastre şi totuși, iată-ne.

3. Neumorfism

Design-ul neuformism al MacBook-ului.

Pe a treia poziție, avem noul nostru prieten, neumorfismul. Vă puteți aminti nebunia skeuomorfismului de acum un deceniu, mai ales în jurul lansării iPhone-ului original în 2007. Pe atunci, designerii erau înnebuniţi după ideea de a face lucrurile digitale să pară fizice.
Neumorfismul ia frumusețea skeuomorfismului și o simplifică. Ceea ce ne-a rămas este un stil de design frumos și captivant. Faptul că marea companie Apple îl folosește ca bază pentru cel mai recent MacOS – Big Sur – îl transformă într-o tendință de design sigură pentru 2021.

2. Blur, Grain și Textură

Design ce combină grain-ul cu blur. Autor necunoscut.

Pe locul al doilea este un alt stil de design care a fost odată minimalist, dar a fost transformat în profunzime pentru epoca modernă. Stilul Gradient este în topul tendinţelor grafice de câțiva ani. Și, deși popularitatea lui crește și scade probabil mai regulat decât orice alt instrument de proiectare, recenta iterație prin adăugarea de estompare, grain și textură prezintă stilul gradient cu mai puțină vibrație și conferă un aspect mult mai utilitar și mai practic.

Poţi crea umbre interesante, fundaluri care fuzionează simultan și centra forme geometrice pentru orice produs modern de design. Gradientul va rămâne cu siguranţă în topul tendinţelor grafice încă câțiva ani.

 

1. Diversitate și adaptabilitatea prin design – transmiterea unui mesaj puternic 

Suntem toți egali. Indiferent de sex, culoarea pielii, religie sau orientare sexuală. Credit foto Aj Noguerra.

Ajungem în sfârșit pe primul loc. 2020 a fost anul în care am decis să reexaminăm unele părți mai întunecate ale societății noastre. Pentru rasismul sistemic global nu s-a găsit încă o soluţie și există o mulțime de tragedii peste care unii dintre noi au fost nevoiţi să treacă pentru a ajunge unde suntem azi.
Designul are un rol important și puternic în transmiterea mesajului. Având în vedere semnificația a ceea ce s-a dezlănțuit prin mișcarea Black Lives Matter, problema rasismului se va sfârși prea curând. Principala problemă a industriei design-ului o constituie diversitatea şi adaptabilitatea.

Se pot observa deja schimbările. Fotografia de stoc a devenit mult mai diversă. Între timp, stilurile de design din mediile diferite sunt folosite pentru a evidenția și sprijini mesajele dintr-o multitudine de aplicații. Și, în 2021se vorbeşte despre recunoaștere și celebrare a schimbărilor nesfârșite din specia noastră, prezentând toate punctele noastre forte, defectele și unicitatea pentru ceea ce sunt. Acesta este mai puțin un stil de design și mai mult o stare de spirit, unul care este interpretat de designeri în foarte multe moduri, de la subtil la evident.

Pe măsură ce trecem la un an cu totul nou, vibrația și culoarea vor face o revenire imensă, cu utilizarea unei game mai largi de culori într-un singur proiect. Textura, grain-ul și adâncimea vor crește în moduri noi și captivante pe măsură ce ne întoarcem spre descrierea vieții noastre digitale cu un sentiment mai mare de trăiri și scopuri. Stilurile de design care ne împing mai aproape de viitor, luând în același timp informaţii din trecutul nostru, vor continua să extindă designul în moduri pe care încă nu le-am înțeles. Stilurile desenate manual vor intra și ele în lumina reflectoarelor, deoarece tehnologiile mai noi susțin capacitatea noastră de a atrage ceea ce stă în imaginaţia noastră direct pe un ecran. Iar stilul 3D, mai mult ca oricând, va adăuga o altă dimensiune – literalmente – modului în care gândim despre design.

Există un sentiment real de optimism care izbucnește din aceste stiluri de design. Luate în combinație, ele demonstrează o colecție de abordări care se concentrează, mai presus de orice, asupra naturii pozitive a spiritului uman. Poate că nu vom putea rezolva toate problemele noastre cu design-ul dar în 2021, putem cel puțin redescoperi un sentiment de entuziasm pentru lumea noastră.

Dacă ți a plăcut articolul nostru Cele mai noi tendințe de design în 2021 te invităm să dai share!

Citește și: Cum funcționează culorile în marketing și ce transmit ele

Share