Ce trebuie să știi despre marketing în social media


Marketing-ul pe social media  reprezintă utilizarea platformelor de rețele sociale cu scopul de a intra în legătură cu publicul tău țintă pentru a-ți construi brandul, a crește vânzările și a genera trafic pe site.

Aceasta implică publicarea de conținut relevant pe social media, ascultarea și engagement-ul urmăritorilor tăi, analizarea rezultatelor și difuzarea reclamelor pe rețelele sociale.

Principalele platforme de socializare (în acest moment) sunt Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, YouTube și Snapchat.

Există, de asemenea, o serie de instrumente de gestionare a rețelelor sociale care ajută companiile să profite la maxim de platformele de rețele sociale enumerate mai sus. De exemplu, Planable este o platformă de acest tip care te poate ajuta să obții succes cu marketing-ul pe rețelele sociale.

O scurtă prezentare a marketing-ului pe social media

Marketing-ul pe rețelele sociale a început când brand-urile au început să-și partajeze conținutul pe rețelele sociale pentru a genera trafic către site-urile lor web. Dar rețelele sociale au avansat cu mult dincolo de a fi doar un loc de difuzare a conținutului.

În zilele noastre, brand-urile folosesc rețelele sociale într-o multitudine de moduri diferite. De exemplu, o companie care este preocupată de ceea ce spun oamenii despre brandul său monitorizează conversațiile din rețelele sociale și răspunsurile la mențiunile relevante (ascultarea și implicarea în rețelele sociale). O companie care dorește să înțeleagă performanța acesteia pe rețelele sociale analizează acoperirea, angajamentul și vânzările pe rețelele sociale cu un instrument de analiză (analitica rețelelor sociale). O companie care dorește să ajungă la un anumit tip de public va difuza reclame în rețelele sociale foarte bine direcționate (publicitate pe rețelele sociale).

În ansamblu, acestea sunt adesea cunoscute și ca management al rețelelor sociale.

Cei cinci piloni de bază ai marketing-ului social media:

Strategie

Planificare și Publicare

Ascultare și implicare

Analiză și raportare

Publicitate

1. Strategie

Înainte de a interacționa direct cu urmăritorii și de a publica ceva pe rețelele sociale, să facem un pas înapoi și să ne uităm la imaginea de ansamblu. Primul pas este să te gândești la strategia ta de social media.

Care sunt obiectivele tale? Cum te pot ajuta rețelele sociale să îți atingi obiectivele de afaceri? Unele companii folosesc rețelele sociale pentru a spori gradul de răspândire a brandului, altele le folosesc pentru a genera trafic și vânzări pe site. Rețelele sociale te pot ajuta, de asemenea, să generezi implicare în jurul brandului tău, să creezi o comunitate și să servească drept canal de asistență pentru clienții tăi.

Pe ce platforme de social media vrei să te concentrezi? Principalele platforme de socializare, menționate mai sus, sunt Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, YouTube și Snapchat. Există, de asemenea, platforme mai mici cum ar fi Tumblr, Tik Tok și Anchor, și platforme de mesagerie socială, cum ar fi Messenger, WhatsApp și WeChat. Când începi, este mai bine să alegi câteva platforme pe care crezi că le folosește și publicul tău țintă decât să te axezi pe a te afla pe toate platformele.

Ce tip de conținut vrei să distribui? Ce tip de conținut va atrage cel mai bine publicul țintă? Sunt imagini, videoclipuri sau link-uri? Este conținut educațional sau distractiv? Pentru a începe este necesar să angajezi o persoană de marketing, care te va ajuta să răspunzi la aceste întrebări. Poți schimba întotdeauna strategia în funcție de performanța postărilor tale pe rețelele sociale.

2. Planificare și publicare

Marketing-ul pe rețelele sociale pentru întreprinderile mici începe de obicei cu o prezență constantă pe rețelele sociale. Aproape trei miliarde de oameni (3.000.000.000!) folosesc rețelele sociale. Fiind prezent pe platformele de social media, oferi brandului tău ocazia de a fi descoperit de viitorii tăi clienți.

Publicarea pe rețelele sociale este la fel de simplă ca și partajarea unei postări pe blog, a unei imagini sau a unui videoclip pe o platformă de rețele sociale. Este exact cum ai distribui pe profilul tău personal de Facebook. Dar vei dori să îți planifici conținutul din timp, în loc să creezi și să publici conținut spontan. De asemenea, pentru a te asigura că îți maximizezi acoperirea pe rețelele sociale, trebuie să publici conținut grozav pe care publicul tău îl place, la momentul și frecvența potrivite.

Există acum o varietate de instrumente de programare a rețelelor sociale, cum ar fi Planable, care te poate ajuta să îți publici automat conținutul la ora preferată. Acest lucru îți economisește timp și îți permite să ajungi la public atunci când este cel mai probabil să interacționeze cu conținutul tău.

3. Engagement-ul este foarte important

Pe măsură ce afacerea și prezența ta pe rețelele sociale cresc, va crește și engagment-ul. Oamenii vor comenta la postările tale pe rețelele sociale, te vor eticheta în postările lor pe rețelele sociale sau îți vor trimite mesaje direct.

Ar trebui să monitorizezi ce se vorbește în social media despre brandul tău. Dacă este un comentariu pozitiv, ai șansa să-i surprinzi și să le răspunzi la comentariu. În caz contrar, poți oferă sprijin încearcă să găsești o soluție la acea situație înainte să se înrăutățească.

4. Analiticele 

Este vital să știi cum funcționează marketing-ul tău pe rețelele sociale. Cum e engagement-ul comparat cu luna trecută? Câte comentarii au fost pozitive? Câte persoane au folosit hashtag-ul brand-ului tău în postările pe rețelele sociale?

Platformele de social media oferă un nivel de bază al acestor informații. Pentru a obține informații de analiză mai aprofundate, poți apela la o firmă de marketing specializată, cum suntem și noi. 

5. Reclamele plătite

Dacă ai un buget ridicat pentru a-ți dezvolta prezența pe rețelele sociale, un lucru pe care îl poți lua în considerare sunt reclamele plătite. Acestea îți permit să ajungi la un public mai larg decât cel care te urmărește. 

În era digitală în care ne aflăm, poți selecta ca reclamele să ajungă exact către publicul tău țintă. Te poți folosi de date demografice, interese, comportamente și multe altele.

Platformele de social media evoluează mereu. La început pe Facebook, oamenii puteau partaja doar actualizări tip text. Acum, există atât de multe formate de conținut, cum ar fi imagini, videoclipuri, videoclipuri live și povești.

Prin urmare, marketing-ul pe social media se schimbă mereu. Vrem să te ajutăm să fii la curent cu toate cele mai recente schimbări și strategii pentru a reuși pe social media. Este dificil să știi de unde sau cum exact să începi.

Apelează cu încredere la serviciile noastre! Experiența ne este carte de vizită în domeniul digital. 

Trimite-ne un mail pe adresa office@gcreative.eu dacă ești interesat să colaborăm! 

Share