Cum poți vedea ce site-uri și aplicații oferă datele tale către Facebook?


Te-ai întrebat vreodată de unde are Facebook datele tale, de ce îți apar doar anumite reclame, de unde știe că ai anumite interese? Ei bine, asta deoarece foarte multe site-uri pe care intri de pe Internet îți folosesc datele și le transmit către Facebook, fără cunoștința ta.

Cum funcționează?

Tehnologia Facebook a avansat și funcționează acum cu ajutorul unor coduri de tracking, pe care unii creatori le introduc în codul sursă al aplicațiilor sau site-ului lor. Astfel, ei pot urmări activitățile pe care tu le desfășori în momentul în care ești logat pe Facebook.
Să luam ca exemplu atunci când îți cumperi o rochie de pe magazin online. Site-ul va transmite Facebook-ului faptul că tu ai cumpărat acea rochie, iar Facebook-ul va folosi datele tale pentru a crea un fel de profil al tău. Va ști că ești interesat de modă, porți mărimea X, îți plac anumite culori. Astfel, te va introduce într-o categorie de oameni cu aceleași interese și bineînțeles, îți va arăta mult mai multe produse de acel gen.

Acest lucru nu se rezumă doar la cumpărăturile online. Facebook-ul poate culege datele tale și de pe un site precum YouTube. Dacă urmărești multe clipuri despre advertising de exemplu, îți va arăta multe produse și servicii din acest domeniu.

Cum mă anunță aceste site-uri și aplicațiile că îmi transmit datele către Facebook?

Teoretic, toate website-urile și aplicațiile sunt obligate să anunțe utilizatorul că datele sale vor fi preluate, inclusiv de către platforma Facebook. Însă practic, acest lucru nu se respectă într-un mod tocmai exact. Există bine-cunoscutul document intitulat ”Termeni și Servicii” pe care toată lumea îl acceptă, fără a-l citi măcar. În acele zeci de pagini este ascuns undeva acest detaliu despre colectarea datelor.

Cum poți vedea ce site-uri și aplicații oferă datele tale Facebook-ului?

Pagina poate fi accesată apăsând aici, unde vei fi nevoit să te loghezi din nou. Aici poți găsi toate site-urile și aplicațiile care-ți folosesc datele și le transmit către Facebook. Ai opțiunea de a bloca aplicațiile să-ți mai folosească Facebook-ul, dar acest lucru poate provoca anumite aplicații sau site-uri să nu mai funcționeze în mod normal. Dacă de obicei de logai pe un site cu ajutorul Facebook-ului, odată cu blocarea acestuia din pagină, nu te vei mai putea loga.

Acest sistem a fost implementat după scandalul Cambridge Analytica, când s-a descoperit că firma britanică de consiliere politică a utilizat datele utilizatorilor Facebook fără acordul lor, în vederea campaniilor electorale.

Citește și: Care sunt diferențele dintre marketing și branding?

Share