Ce înseamnă și ce presupune digital marketing? Află totul acum!


Simplu spus, digital marketing înseamnă marketingul care are loc în lumea digitală. Evident, nu-i așa? Dar ce presupune mai exact și cu ce se deosebește de marketingul tradițional?

Ani întregi, profesioniștii din domeniu foloseau aceleași rețete la capitolul marketing: panouri publicitare, flyere, afișe, totul pentru a comunica clientului despre produsele ce le vindeau. Apoi a apărut internetul, în anii ’90 și site-urile web. Apoi au apărut Facebook-ul și Google și astfel s-a creat o nouă a arie pentru marketing. În timp, s-a constatat că marketingul digital este o metodă mai facilă de a interacționa și vinde clienților un produs.
De ce este marketingul digital important pentru afacerea ta?

Nu trebuie să fii expert în domeniu să-ți dai seama că lumea petrece mult timp și bani în mediul online. Fie că e vorba de căutări pe Google, că postează selfie-uri pe Instagram sau vorbesc cu prietenii pe Facebook sau WhatsApp. Asta înseamnă că orice companie trebuie să fie prezentă în sfera digitală. Iată unele motive pentru care digital marketingul este mai eficient decât marketingul tradițional.
În primul rând, îți consumi timpul și banii acolo unde își consumă și clienții timpul și banii. Adică este un marketing vizat și personalizat unui public țintă specific. De asemenea, este foarte rapid și flexibil. Poți schimba suma pe care dorești să o investești în orice zi dacă observi că ceva se întâmplă.

 

Cum începi să lucrezi în marketingul digital?
Pentru început:
  • Îți creezi un website optimizat pentru user. Ușor de navigat, compatibil și cu telefonul mobil, cu cuvinte cheie specifice pentru a fi indexat mai ușor pe Google
  • Îți cultivezi prezența pe social media. O pagină a companiei pe Facebook, pe Instagram sau LinkedIn.
  • Investești în reclamele plătite precum Facebook și Google Ads pentru a atrage mai mulți clienți să îți vadă conținutul

 

De asemenea, gândește-te la răspunsul următoarelor întrebări:
  • De ce ai vrea să te folosești de digital marketing? Trebuie să înțelegi de ai vrea să te implici în această sferă nouă a marketingului. Care este viziunea ta pentru afacere? Care sunt țelurile tale pentru acest an și care sunt obiectivele când vine vorba de marketing?
  • Care este publicul tău țintă? Trebuie neapărat să îți cunoști clienții. Ce își doresc ei, care sunt problemele cu care se confruntă, de ce au nevoie, când sunt prezenți în mediul online?
  • Ce tip de conținut vei crea? Marketingul digital se diferențiază de cel tradițional pentru că nu se folosește de reclame impunătoare și țipătoare care forțează clientul să cumpere un produs. În schimb, este vorba de conținut, de a crea și a distribui conținutul care atrage lumea către brand-ul tău. Exemple de conținut sunt cel video, live-uri și stream-uri, story-urile de pe Instagram sau Facebook, povești pe YouTube sau Instagram, conținut interactiv de tip sondaje sau emoticoane și stickere.

 

Gândește-te și:
  • Unde îți vei distribui conținutul online? Odată ce ai aflat ce tip de conținut vrei să creezi, trebuie bineînțeles să te decizi unde să-l publici. Nu e recomandat să publici același conținut pe toate platformele. Trebuie să gândești canalul potrivit audienței potrivite. Cele mai populare canale de distribuit sunt de exemplu, grupurile pe Facebook deoarece algoritmul Facebook e în continuă schimbare și postările doar pe paginile de Facebook nu mai au același impact. Încearcă să apelezi și la un influencer, la o persoană văzută ca un model și un expert în publicul tău țintă. Mesaje pe chat-uri pe social media precum Facebook Messenger și WhatsApp. Sau Google My Business.
  • Cum aduci conținutul la viață?Deoarece în lumea de astăzi suntem înconjurați cu mesaje marketing și sunt o grămadă de reguli cu privire la protejarea datelor, cum îți execuți strategia digital este foarte important. Distribuie cât mai mult în cât mai multe canale. Engagement-ul (reacțiile) sunt mai importante decât reach-ul (impactul). Actual, nu mai contează numărul de like-uri la o pagină. Ceea ce contează și ce promovează un canal bazat pe algoritmul său sunt reacțiile: comentariile și comunicarea cu oamenii și aprecierea lor. Personalizează-ți brand-ul și fii autentic. Fii transparent cu clienții și fanii tăi și fă-i să se simtă parte din brand-ul tău!

 

Aceasta este în linii mari, definiția a ce înseamnă digital marketing. Sperăm ați înțeles cu ce se ocupă această sferă nouă a marketingului. Spor la creat!

Citește și: Care sunt diferențele dintre marketing și branding?

Share