Ce este Telegram și de ce ar trebui să-l folosești


Telegram are potențialul de a deveni printre cele mai populare servicii de mesagerie online din lume, dar încă sunt mulți utilizatori care nu știu despre ce este vorba. Aplicația este adesea adusă în discuțiile privind confidențialitatea și securitatea online. Știm că până și aplicațiile mai populare precum WhatsApp și Facebook Messenger au criptare „end-to-end”, deci ce face Telegram atât de special?

Ce este Telegram?

Telegram este un serviciu de mesagerie multiplatformă fondat de antreprenorul rus Pavel Durov. A fost lansat pentru prima dată pe iOS și Android la sfârșitul anului 2013, iar acum are aproximativ 550 de milioane de utilizatori lunari. Baza de utilizatori Telegram tinde să crească ori de câte ori un scandal de confidențialitate lovește unul dintre concurenții săi mai mari.

Ceea ce face Telegram unic este concentrarea pe confidențialitate, criptare și un API open-source. De asemenea, permite mai multor dispozitive să folosească același cont și mai multe conturi pe același dispozitiv.

Cum funcționează Telegram?

Funcționalitatea de bază a Telegramului este aceeași ca majoritatea aplicațiilor de mesagerie: poți trimite mesaje altor utilizatori Telegram, poți crea conversații de grup, suna persoane de contact, efectua apeluri video și trimite fișiere și stickere. Cu toate acestea, există câteva caracteristici specifice care îl fac să funcționeze diferit de alte aplicații de chat.

În primul rând, caracteristica principală a Telegramului este confidențialitatea și, pentru a se asigura de acest lucru, folosește criptare end-to-end. Adică oprește orice factor din afara conversației – fie că este o companie, guvern, hackeri sau altcineva – să vadă ce a fost trimis.

Cu toate acestea, Telegram folosește această criptare numai în apeluri și în funcția sa de „chat-uri secrete”, nu în chat-urile obișnuite. Acestea sunt doar criptate client-server. Între timp, WhatsApp, a folosit criptarea end-to-end în mesaje, apeluri și apeluri video din 2016.

Motivul este utilizarea sporită a cloud-ului de către Telegram. În esență, stochează toate mesajele și fotografiile tale pe un server securizat. Aceasta înseamnă că le poți accesa de pe orice dispozitiv conectat, făcând Telegram mult mai prietenos cu mai multe platforme decât alte aplicații de chat precum WhatsApp.

O altă caracteristică de securitate care adaugă gradul de utilizare este numele de utilizator. În loc să le oferi oamenilor numărul tău personal de telefon, poți pur și simplu să îți creezi un nume de utilizator. Acest lucru oferă un control mai bun asupra informațiilor disponibile și asupra modului în care oamenii te pot contacta în viitor.

Este Telegram sigur de utilizat?

În general, Telegram este la fel de sigur sau mai sigur decât majoritatea altor aplicații de chat. S-ar putea spune că criptarea end-to-end de la WhatsApp pentru toate mesajele este o abordare mai bună, dar legăturile companiei cu Facebook fac unii utilizatori să fie mai sceptici în privința utilizării WhatsApp-ului.

În plus, dacă utilizezi funcția „chat-uri secrete”, obțineți același nivel de criptare end-to-end. În plus, utilizatorii nu pot redirecționa sau să facă screenshot în chat-urile secrete, iar mesajele pot fi programate pentru a se șterge la un interval de timp. Ștergerea unui mesaj înseamnă ștergerea lui și pentru restul personalelor, iar utilizatorii au opțiunea de a șterge nu doar propriile mesaje, ci și mesajele altor utilizatori. De asemenea, merită menționat faptul că toate chat-urile sunt criptate, chiar dacă nu sunt criptate end-to-end.

Un alt lucru de reținut este că vânzarea datelor tale nu se află în centrul modelului de afaceri Telegram. Conform paginii de întrebări frecvente a Telegram, compania este finanțată de fondatorul și CEO-ul său Pavel Durov, nu prin publicitate sau colectarea și partajarea datelor.

În cele din urmă, totuși, folosirea Telegramului nu înseamnă neapărat că mesajele tale sunt mai private sau mai sigure decât atunci când folosești WhatsApp sau alte aplicații de mesagerie. Datele tale pot fi în continuare leak-uite și nicio criptare nu te ajută dacă dispozitivul tău este deja compromis.

Telegram este gratuit?

Telegram poate fi folosit gratuit și este susținut de fondatorul și CEO-ul său, Pavel Durov. Compania va începe să folosească noi metode de monetizare în 2021, dar activitatea de bază a chat-ului va rămâne gratuită pentru toată lumea. Aceste noi metode de monetizare includ funcții premium pentru echipele de afaceri sau pachete cu stickere.

Telegramul poate fi folosit pe computer?

Deoarece Telegram stochează chat-uri și fișiere pe un server la distanță în loc de dispozitivul tău, poți accesa tot (cu excepția chat-urilor secrete) de pe web.

Avantaje

Chat-uri secrete

Chat-urile secrete nu permit nici unei persoane să redirecționeze mesaje sau să facă capturi de ecran. Desigur, cineva ar putea face o poză a ecranului cu un alt dispozitiv, dar există și o altă caracteristică: mesajele slef-destruct.

Mesajele self-destruct

Dacă nu dorești ca mesajele din chat-urile tale secrete să rămână pentru totdeauna, Telegram își permite să setezi funcția de self-destruct pentru a le elimina definitiv. După ce un mesaj este primit, acesta rămâne în chat pentru o perioadă predeterminată – poți alege între o secundă și o săptămână – înainte de a dispărea.

Acces la cloud

Deoarece chat-urile și fișierele non-secrete sunt stocate în cloud, le poți accesa de pe orice dispozitiv. Nu va trebui niciodată să ți faci griji cu privire la pierderea fișierelor importante, dar nu uita că securitatea și confidențialitatea nu sunt sută la sută sigure.

Ștergerea globală a mesajului

De la o actualizare din 2019, Telegram a permis utilizatorilor să șteargă mesajele trimise de alți utilizatori, pe toate dispozitivele. Este o caracteristică oarecum controversată. Nu te simți prea bine dacă îți șterge mesajele altcineva. Dar dacă conversația ta este între tine și o persoană în care ai încredere, este o altă modalitate utilă de a-ți controla comunicările online.

Nume de utilizator

După cum am menționat mai sus, numele de utilizator în loc de un număr de telefon înseamnă că contul tău nu este legat de un singur telefon. Acest lucru face mai ușor să te conectezi pe alte dispozitive, îți permite să ai mai multe conturi pe același dispozitiv și nu trebuie să partajezi numărul tău de telefon cu cineva pentru a-l adăuga ca contact în Telegram.

Limita mare de dimensiune a fișierului

Dacă dorești să trimiți fișiere mari, Telegram suportă fișiere de până la 2 GB. Între timp, limita WhatsApp este de 100 MB, limita WeChat este de asemenea de 100 MB, iar limita Skype este de 300 MB. Fișierele Telegram sunt, de asemenea, stocate în cloud, astfel încât le poți accesa de pe alte dispozitive.

Personalizări

Telegram vine cu unele opțiuni de personalizare absente de la mulți dintre concurenții săi, unde poți alege culoarea aplicației, modul în care aplicația deschide linkurile și multe altele. Există, de asemenea, integrarea unui chatbot. Îți poți crea chiar propriile teme, boți și aplicații complete folosind API-ul Telegram.

Dezavantaje

Anunțul unui utilizator nou

Telegram informează persoanele de contact atunci când te alături aplicației – cu excepția cazului în care nu îi acorzi permisiunea de a-ți accesa contactele.

Utilizatori

Posibil cel mai mare dezavantaj pe care Telegram îl are față de celelalte aplicații este popularitatea. Telegram este încă la câteva în spatele WhatsApp, Facebook Messenger și WeChat în rândul utilizatorilor activi lunari.

Cu toate acestea, Telegram este o platformă de mesagerie online interesantă, cu multe avantaje, care merită încercată. Poți să-ți descarci aplicația pe telefon din AppStore sau Google Play și pe web accesând acest link.

Nu uita să ne urmărești și pe noi pe Telegram!

Citește și: Ce e în trend pe social media în anul 2022

Share