Ce e în trend pe social media în anul 2022
2021 a fost un an plin pentru platformele de social media, iar 2022 se pare că este și mai aglomerat. Iată cum se conturează în 2022 rețelele sociale și ce strategii ar trebui să dezvolte specialiștii de marketing pentru o experiență pozitivă a clienților.
1. TikTok va deveni platforma socială preferată în 2022
În timp ce Instagram este încă un favorit, TikTok urcă în topul tendințelor 2022, în rândurile canalelor de social media. În plus, având în vedere faptul că video-urile scurte devin din ce în ce mai populare, TikTok rămâne platforma social media ideală de utilizat în 2022 pentru acest tip de conținut. În ultimii doi ani, TikTok a lansat și o serie de instrumente utile, cum ar fi reclamele plătite și profiluri de afaceri, destinate în mod special companiilor. Deci, nu mai este doar o platformă în care tinerii creatori își pot arăta mișcările de dans. Una peste alta, este setat să devină una dintre principalele platforme pe care brandurile le pot folosi pentru a ajunge la mileniali și generația Z.
2. Platformele mai mici vor deveni populare pentru reclame în 2022
TikTok nu este singura platformă „mai mică” (dacă o mai poți numi așa) care atrage atenția consumatorilor și a brandurilor. Pinterest și Snapchat câștigă, de asemenea, popularitate.
Potrivit datelor împărtășite de Pinterest Business, reclamele de pe platforma lor pot genera de două ori rentabilitatea cheltuielilor publicitare pentru mărcile de retail, comparativ cu alte canale de social media. Deși Snapchat nu este la fel de popular pentru marketing precum Facebook și Instagram, statisticile de publicitate Snapchat arată că audiența potențială de publicitate pe Snapchat a crescut considerabil.
De asemenea, având în vedere anunțul Apple la începutul anului 2021 că va bloca capacitatea Facebook de a viza un segment semnificativ de utilizatori, este esențial ca brand-urile să înceapă să descopere și alte platforme.
3. Comerțul pe rețelele social va continua să se extindă în 2022
Brand-urile au folosit de mult timp platforme de social media precum Instagram, Pinterest și Facebook pentru a-și vinde produsele. În 2022, însă, capacitatea de a cumpăra produse direct prin intermediul social media va deveni o normă. Au trecut vremurile în care va fi folosit doar de brand-uri inovatoare. De fapt, eMarketer anticipează că industria comerțului pe rețelele sociale va avea o valoare de 80 de miliarde de dolari până în 2025.
Așadar, asigură-te că te gândești serios la un magazin pe rețelele sociale, chiar dacă este doar pentru articolele tale cele mai populare. La urma urmei, obiectivul tău ar trebui să fie acela de a crea o experiență de cumpărături fără stres, iar nevoia de a trece la un site web atunci când navighezi pe orice platformă de social media ar putea deveni în curând mai puțin atractivă pentru publicul tău țintă.
4. Atingerea unor noi audiențe va deveni un obiectiv principal
Potrivit cercetării realizate de HubSpot, principalele obiective pe social media ale majorității agenților de marketing în 2022 vor fi să ajungă la noi audiențe, să crească relațiile cu clienții și să stimuleze serviciile pentru clienți. Anterior, aceste obiective se concentrau mai mult pe stimularea vânzărilor și a produselor publicitare.
Așadar, se anticipează că va exista o schimbare clară a modului în care brand-urile vor folosi rețelele sociale în viitor. În loc să-l folosească doar pentru publicitate, va fi folosit și ca un canal pentru promovarea unor relații mai profunde cu clienții.
5. Conținutul video va continua să domine în 2022
Conținutul video rămâne una dintre cele mai captivante forme de conținut. Potrivit unui studiu Cisco, până în 2022, 82% din tot conținutul online pe social media va fi conținut video. Acest lucru arată clar cât de important este să începi să utilizezi conținut video pentru a rămâne relevant în social media. Dacă în prezent nu creezi videoclipuri, este timpul să le incluzi în strategia de conținut. În viitorul apropiat, videoclipurile vor domina rețelele de socializare și oricine nu realizează acest lucru va avea o perioadă dificilă. Totuși, ceea ce este important de reținut pentru viitor este că ar trebui să folosești conținut video cât mai scurt. Trebuie pur și simplu să te uiți la succesul Stories, Reels și TikTok pentru a realiza că videoclipurile captivante de scurtă durată sunt acum alegerea preferată a consumatorilor.
6. Conținutul audio va deveni mai popular
De când Clubhouse a fost lansat în 2020, conținutul audio a devenit din ce în ce mai popular. În iunie 2021, Facebook a urmat exemplul lansând oficial Live Audio Rooms și podcast-uri în Statele Unite.
Peste 74% dintre companii au indicat în sondajul Hootsuite că intenționează să investească în conținut doar audio în anul următor.
Acestea fiind spuse, momentan, tendința nu a atras încă atenția afacerilor mai mici, mai ales având în vedere că nu este cea mai accesibilă formă de marketing.
7. Publicitatea plătită va deveni o necesitate
Potrivit sondajului Hootsuite, mai mult de 40% dintre respondenți au indicat că scăderea acoperirii organice și nevoia de a cheltui mai mult pe publicitate plătită au fost cele mai mari provocări. Având în vedere că acoperirea organică medie pentru o postare pe Facebook este puțin peste 5% conform datelor Hootsuite, capătă sens faptul că publicitatea plătită va deveni o necesitate.
8. Realitatea augmentată va deveni mai populară
Rețelele sociale vor înregistra o creștere a adoptării tehnologiilor precum realitatea augmentată (AR) și realitatea virtuală (VR). Pe măsură ce aceste platforme cresc, utilizatorii vor cere experiențe mai bune și mai captivante, iar aceste tehnologii pot face acest lucru să se întâmple.
Deși adoptarea VR în rețelele sociale ar putea fi încă într-un stadiu incipient, nu același lucru se poate spune despre AR. Filtrele de realitate augmentată sunt acum utilizate pe mai multe platforme majore precum Snapchat și Instagram. Acestea au fost introduse pentru a îmbunătăți conținutul vizual distribuit pe rețelele sociale și sunt foarte populare.
Instagram, de exemplu, folosește realitatea augmentată pentru numeroasele sale filtre foto. Cu toții am văzut acele filtre care pot adăuga machiaj pe față, nu? Aceasta nu este altceva decât o aplicație a realității augmentate pentru rețelele sociale.
Aplicațiile AR pe rețelele sociale nu se limitează doar la filtre foto pentru postări și povești distractive. De asemenea, mărcile pot folosi realitatea augmentată pentru a oferi clienților experiențe de cumpărături mai bune. Devine din ce în ce mai obișnuit ca brandurile să folosească AR, astfel încât oamenii să poată încerca produsele în prealabil. De fapt, potrivit The Drum, AR poate crește ratele de click cu până la 33%.
9. Influencer marketing-ul va continua să crească
Influencer marketing-ul nu este o tendință nouă. Rețelele sociale astăzi sunt dominate de influenceri care primesc sume exorbitante pentru a promova diverse brand-uri.
Adoptarea acestei tendințe poate fi văzută din ambele perspective. Nu numai că există o creștere semnificativă a numărului de influenceri pe rețelele de socializare, dar există și o creștere a bugetului de marketing pentru influenceri de către companii.
Investiția în influenceri este mult mai ieftină decât derularea de campanii publicitare plătite și, totuși, oferă rezultate bune. În plus, influencerii îi pot ajuta pe marketeri să atingă o varietate de obiective de marketing și nu doar să genereze clienți potențiali. Acestea sunt cele două motive principale pentru care a devenit atât de popular și devine din ce în ce mai puternic și mai îndrăzneț.
Specialiștii de marketing nu colaborează acum doar cu 1-2 influenceri, ci lucrează cu o întreagă rețea de influenceri de nișă, relevanți. Acest tip de influență obține un engagement mult mai mare și costă mult mai puțin. În viitor, din ce în ce mai mulți marketeri vor folosi această strategie și vor lucra cu mai mulți influenceri mai mici în loc de o celebritate.
Provocarea, totuși, va fi să identifici ce influenceri se vor alinia cel mai bine cu brandul tău.
10. Creșterea utilizării rețelelor sociale pentru serviciul clienți
Rețelele sociale au fost în mod tradițional un loc în care oamenii să se conecteze online și să partajeze fotografii și videoclipuri. Cu toate acestea, acele vremuri au trecut de mult, iar rețelele sociale sunt acum mult mai mult decât atât.
A devenit o platformă de vânzare cu amănuntul, o platformă de descoperire a produselor și, acum, chiar și un canal de servicii pentru clienți.
Această tranziție s-a produs treptat, pe măsură ce brand-urile au început să observe că mulți clienți încearcă să-i contacteze pe rețelele sociale. Acest lucru poate fi din cauza lipsei de răspuns pe alte canale sau doar pentru că a fost o modalitate mai directă de a ajunge la anumite brand-uri.
Este de la sine înțeles că brand-urile au început să răspundă la astfel de mesaje și să direcționeze acei clienți către canalele potrivite.
Potrivit Gartner, 60% din toate solicitările de servicii pentru clienți vor fi rezolvate prin intermediul canalelor digitale până în 2023.
Pentru a folosi canalele de socializare în acest mod „nou”, poate fi o idee bună să creezi șabloane pentru întrebări frecvente și să investești într-un chatbot pentru a răspunde prompt.
11. Personalizarea va fi primordială
Personalizarea este o tendință globală de consum care există de câțiva ani. Cu toate acestea, este încă un trend recent care va domina cu siguranță social media-ul în 2022.
Unii ar putea argumenta că brand-urile nu își pot personaliza exact conținutul rețelelor sociale pentru diferite segmente de consumatori. Adevărat. Dar, ei își pot personaliza în continuare reclamele pe rețelele sociale pentru oricâte segmente țintă doresc.
Aspectul cheie în care companiile și agenții de marketing profită de tendința de personalizare este livrarea lor de reclame pe rețelele sociale. Platformele de social media au început să ofere opțiuni avansate de direcționare și personalizare pentru marketeri.
Personalizarea a atins un nivel în care aceste platforme de social media înțeleg acum și tipul de produse care îți plac, așadar o să îți arate reclame pentru produse similare de la diferite brand-uri.
12. Conținutul generat de utilizatori va continua să fie popular
Brand-urile care folosesc conținutul generat de utilizatori nu se încadrează ca o tendință nouă, dar este o tendință care este încă puternică și va continua să o facă.
Unele branduri, cum ar fi Daniel Wellington, își motivează clienții să creeze conținut și să eticheteze brand-ul pentru a avea șansa de a fi prezentate pe pagina lor. Unii, cum ar fi Olay sau Dove, desfășoară campanii de marketing relevante care încurajează oamenii să-și trimită ideile pentru a face parte dintr-o campanie de marketing.
Unele branduri, cum ar fi Airbnb, se bazează complet pe conținutul generat de utilizatori pentru conținutul lor de pe rețelele sociale. Conținutul generat de utilizatori este gratuit și este considerat mult mai autentic decât conținutul de brand.
Dacă nu ai experimentat niciodată conținut generat de utilizatori pentru profilurile tale de rețele sociale, este timpul să începi să îl utilizezi.
13. Local targeting-ul va deveni mai răspândit
Multe branduri folosesc targeting-ul pentru reclamele lor bazat pe locație pentru a ajunge și a atrage oameni dintr-o anumită locație geografică.
Un mod obișnuit în care brand-urile atrag un public local este etichetarea geografică a postărilor și poveștilor lor. Dacă adaugi o locație la conținutul tău de pe rețelele sociale, aceasta va atrage automat un public local.
Platformele sociale precum Instagram oferă opțiunea de a căuta postări din locuri din apropiere sau locații specifice. Dacă adaugi locații la conținutul tău, acestea vor apărea în aceste rezultate de căutare, ajutând oamenii locali să îți găsească brand-ul și conținutul.
Local targeting-ul funcționează foarte bine mai ales pentru postările sau tweet-urile promovate, deoarece aceste platforme te ajută să vizitezi publicul potrivit.
De exemplu, dacă utilizezi opțiunea „boost post” pe Facebook, poți selecta și locațiile pe care dorești să le vizitezi. Facebook va afișa postările tale utilizatorilor din acele locații.
Există multe avantaje ale local targeting-ului și pur și simplu trebuie să știi cum să le folosești.
14. Mai multe branduri vor include social listening-ul
Rețelele sociale sunt o mină de aur pentru colectarea de date și informații pe care companiile le pot folosi pentru a-și perfecționa strategiile sociale.
Brandurile și agenții de marketing folosesc social listening-ul pentru mai multe obiective, de la înțelegerea impactului unei campanii de social media până la înțelegerea modului în care oamenii percep un brand. Acest lucru a făcut ca social listening-ul să fie parte integrantă a strategiilor de social media ale majorității marketerilor.
Există multe instrumente de social listening pe care le poți folosi în acest scop.
15. Instagram și Twitter rămân populare
Deși s-au spus multe despre TikTok și canale mai mici precum Pinterest și Snapchat, Instagram și Twitter nu vor pleca nicăieri în 2022.
De fapt, potrivit cercetărilor realizate de HubSpot, Twitter și Instagram vor deveni mai importante în special pentru afacerile B2B. În 2022, 70% dintre respondenți au indicat că intenționează să-și crească investiția pe Twitter, în timp ce 63% dintre companiile B2B plănuiau să-și mărească cheltuielile pe Instagram. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, doar 49% dintre brandurile B2B au plănuit să-și crească investiția pe Facebook.
16. Integrarea va fi cheia
În ultimii doi ani, responsabilitatea socială corporativă a fost un subiect în tendințe (și din motive întemeiate). În 2022, brandurile vor trebui să continue să-și sublinieze angajamentul față de integrare.
Brand-urile vor trebui să știe ce probleme sociale înseamnă cel mai mult pentru publicul țintă și să treacă la acțiune. Consumatorii au stabilit standarde înalte pentru brand-uri când vine vorba de responsabilitate socială și un gest unic nu va mai fi suficient.
17. Comunitățile din rețelele sociale vor continua să crească
Deși acest lucru nu este ceva nou, este cu siguranță ceva care devine mai popular acum decât oricând.
Grupurile Facebook sunt un exemplu genial de astfel de comunități sociale. Multe brand-uri folosesc astfel de grupuri pentru a-și aduce toți clienții existenți și potențiali împreună și pentru a se implica cu ei într-un mod semnificativ. Membrii grupului pot discuta diverse subiecte, pot împărtăși experiențele lor și pot căuta soluții la problemele lor.
De asemenea, brand-urile își pot folosi comunitățile de pe rețelele sociale pentru a lansa noi produse, pentru a căuta feedback-ul clienților și pentru a obține informații valoroase despre clienți.
Acestea sunt doar câteva dintre tendințele care vor domina peisajul social media în 2022 și ulterior. Profitând de aceste tendințe, poți rămâne în fața concurenților tăi.
Cele mai mari schimbări anticipate sunt creșterea platformei TikTok și a conținutul video de scurtă durată. În timp ce Instagram și Twitter vor continua să fie importante (în special pentru afacerile B2B), 2022 ar putea fi doar anul pentru rețele mai mici precum Pinterest și Snapchat.
La sfârșitul zilei, este important să ne amintim că social media este un spațiu dinamic și competitiv. Ceea ce a funcționat înainte nu este garantat să genereze aceleași rezultate.
Citește și: Tendințele de digital marketing pentru 2022
Un comentariu
Pingback: Ce este Telegram și de ce ar trebui să-l folosești