15 pași pentru a deveni influencer pe rețelele sociale


În era marketing-ului online a apărut și ascensiunea influencer-ului pe rețelele sociale, o persoană cu autenticitate, autoritate și un public larg care are capacitatea de a influența în procesul de luare a deciziilor a oamenii. Cu toții avem influencerii noștri preferați și, după ce le-am urmărit carierele de invidiat progresând pe ecranele telefoanelor, cine ar putea fi învinovățit că își dorește același statut de influencer și succes pentru ei însăși? Dacă vrei să te ridici deasupra mulțimii ca influencer pe rețelele sociale, dar nu știi de unde să începi, ai ajuns în locul potrivit. Acest ghid  te va ajuta prin pași simplii să devii un influencer al rețelelor sociale.

15 pași pentru a deveni un influencer de succes pe rețelele sociale:

Pasul 1. Ce este un influencer?

Un influencer este cineva care poate avea un impact semnificativ asupra deciziilor de cumpărare ale unui grup de oameni datorită autorității, încrederii, cunoștințelor și conexiunilor lor percepute. Spre deosebire de celebrități, influencerii sunt considerați oameni tipici sau oarecare, făcând astfel ca opiniile lor să pară mai credibile. Nu poți ajunge pur și simplu la statutul de influencer peste noapte. Un influencer trebuie mai întâi să-și construiască publicul țintă. Ei se străduiesc, de asemenea, să creeze conținut original și captivant, oferind astfel audienței lor un motiv incontestabil să îi urmeze. Un alt factor important este încrederea deoarece publicul care urmărește anumiți influenceri nu așteaptă decât opinii și sfaturi sincere și de încredere.  90% dintre mileniali au mai multă încredere în influencerii de pe rețelele sociale decât în ​​celebrități precum actori sau cântăreți, iar acest lucru este valorificat de către brand-uri.

Ce sunt influencerii de pe rețelele sociale?

Influencerii de pe rețelele sociale și-au câștigat statutul de influenceri datorită numărului mare de urmăritori de pe rețelele sociale. După cum știm, rețelele sociale au crescut rapid în ultimul deceniu și 3,8 miliarde de oameni din întreaga lume sunt prezenți acum pe cel puțin un canal social. Brand-urile iubesc influencerii de pe rețelele sociale deoarece pot încuraja tendințele și pot influența numărul mare de urmăritori al acelui influencer să cumpere anumite produse.

Pasul 2. Cum devii un influencer pentru a-ți alimenta brandul

Te întrebi cum îți poți folosi experiența și credibilitatea pentru a forma opinia altora, a cultiva încrederea și a-ți promova brandul? Iată un plan simplu, dar eficient, în 5 pași, care te va ajuta să devii un influencer al industriei.

Cei 5 pași cheie pentru a deveni un influencer

1. Concentrează-te pe o nișă de care ești pasionat.

Dacă dorești să îți stabilești autoritatea și, prin urmare, să influențezi un anumit domeniu, atunci este important să te concentrezi pe o nișă de care ești pasionat și pe care o cunoști foarte bine. Unele idei de nișă specifice: Mâncare vegană Skincare Afaceri Călătorii Aceste nișe nu sunt doar categorii generale, ci se concentrează pe un element specific al unui subiect mai larg. Desigur, este important să nu te încadrezi într-un subiect atât de specific încât să nu aibă un public, dar atunci când te concentrezi pe „subcategorii” de subiecte ca acesta, vei ajunge la un public țintă care caută exact conținutul pe care îl distribui. De asemenea, ai șanse ca numele tău să fie asociat ca expert î aceste domenii.

2. Demonstrează-ți cunoștințele.

Odată ce ai stabilit în ce nișă te vei specializa, este timpul să îți împărtășești cunoștințele din acel domeniu. Acest lucru te va ajuta să construiești publicul și să îți faci un nume, deoarece oamenii se vor conecta la conținutul tău pentru a obține cele mai recente sfaturi, cunoștințe sau opinii. Când împărtășești cunoștințele cu publicul prin conținut de înaltă calitate, demonstrezi autoritatea în domeniu și valoarea pe care o aduci – nu doar acum, ci și în viitor, deoarece ei continuă să te urmărească. Deci, care sunt diferitele medii unde poți împărtăși cunoștințele despre nișa aleasă? Iată cele mai populare alegeri:
  • Blog
  • Rețele sociale (ideal trei sau mai multe dintre următoarele: Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube, Pinterest)
  • Guest blogging
  • Videoclipuri
  • Webinarii
  • Podcasturi
  • Cărți, inclusiv cărți electronice sau cărți tipărite
Trucul este să creezi conținut calitativ și valoros, care poate fi reutilizat pe mai multe dintre aceste medii. De exemplu, o postare lungă pe blog poate fi înregistrată ca un webinar, transformată într-o serie scurtă de postări pe rețelele sociale și reprodusă ca un document PDF.

3. Exprimă-ți părerile

Unul dintre cele mai mari avantaje de a fi un influencer este că poți avea o voce și să-ți împărtășești opiniile, așa că asigură-te că vorbești despre subiectele care contează pentru tine și publicul tău. Rămâi fidel propriilor valori și convingeri, deoarece autenticitatea este totul.

4. Păstrează legătura și cu alți influenceri

A fi un influencer necesită, de asemenea, să construiești conexiuni și cu alți influenceri, mai ales dacă dorești să ai un mare succes. Există două moduri principale de a face acest lucru:
  • Începe o conversație cu alți influenceri online
  • Participă în persoană la evenimente relevante
Pentru a intra în legătură cu alți influenceri, citește, urmărește sau ascultă conținutul acestora și adresează în comentarii sau întrebări constructive. Încearcă să începi o conversație cu ei și să continui această abordare în următoarele zile, săptămâni și luni. În cele din urmă, vor ajunge să-ți recunoască numele și să te vadă ca un membru valoros al publicului lor. Acest lucru va construi o relație și, în timp, poate chiar să devină o relație de lucru valoroasă sau o prietenie. Deci, cum găsești influenceri în nișa ta cu care să te conectezi? Există numeroase instrumente de căutare a influencerilor online sau pur și simplu poți angaja un specialist independent de marketing pentru a efectua căutarea pentru tine. Pentru a găsi alți influenceri la evenimente relevante, mai întâi va trebui să descoperi la ce evenimente merită să mergi. Câteva idei eficiente ar fi:
  • Târguri din industrie
  • Conferințe
  • Ateliere
  • Discuții/interviuri live
  • Festivaluri
Cercetează în prealabil pentru a determina ce invitați, gazde sau membri influenți ai publicului vor participa, apoi fă tot posibilul pentru a iniția o conversație cu ei în persoană la eveniment.

5. Interacționează cu publicul tău

Este important să menții o conversație continuă cu audiența ta pe toate canalele sociale, fie că este vorba de a le pune întrebări, de a răspunde la întrebări sau de a le mulțumi oamenilor pentru comentariile lor. Cei mai de succes influenceri sunt, în general, cei care se concentrează pe a fi reali, accesibili și abordabili. La urma urmei, publicul este coloana vertebrală a carierei unui influencer. Chiar și cele mai mici gesturi merg foarte mult atunci când îți construiești cariera de influencer.

Pasul 3. Întreabă-te, de ce vrei să fii influencer?

A fi influencer este o experiență plină de satisfacții și care îți oferă oportunități de a avea un impact pozitiv asupra vieții oamenilor în moduri pe care nu le-ai crezut niciodată posibile. Dar, mulți oameni cred că a fi un influencer este o viață fără efort și plină de farmec – în realitate, deseori nu este cazul. Totuși, înainte de a deveni un influencer, este important să te asiguri că o faci din motivele potrivite. Deci, de ce vrei să devii un influencer? Vrei:
  • Flexibilitatea care vine cu alegerea propriului program de lucru?
  • Versatilitatea de a putea produce conținut doar despre subiectele care te interesează?
  • Abilitatea de a lucra numai cu brand-uri care rezonează cu principiile tale?
  • Creativitate care vine cu producerea de conținut prin medii scrise, vizuale și auditive?
  • Șansa de a intra în legătură cu mii, dacă nu cu milioane, de oameni de pe tot globul?
  • Autenticitatea care vine cu celebrarea vocii tale unice?
Reține că, dacă vrei să devii influencer pentru beneficii precum produse gratuite, salarii mari sau lipsă de efort, atunci s-ar putea să nu fii implicat din motive corecte. Trebuie să iei în considerare faptul că a fi liderul unui brand poate fi dificil, mai ales atunci când rețelele sociale sunt considerate un loc de muncă 24/7. În plus, a fi un influencer nu este o schemă de îmbogățire rapidă. Se estimează că, în medie, influencerii primesc pentru postările lor sponsorizate aproximativ 1.000 USD la 100.000 de urmăritori, ceea ce echivalează cu un cent pe urmăritor.

Pasul 4. Selectează canalele de social media preferate

Este important să reții că, în calitate de influencer pe rețelele sociale, nu trebuie să fii activ pe fiecare canal. În schimb, alege platformele în care publicul țintă este cel mai activ, apoi acordă o atenție deosebită creșterii a aproximativ 2-3 dintre acestea, depunând efort pe ele în fiecare zi. Platformele social media cele mai populare de luat în considerare sunt:
  • Instagram
  • Twitter
  • Facebook
  • TikTok
  • Snapchat
  • Pinterest
  • YouTube
  • LinkedIn
Instagram este una dintre platformele pe care te poți concentra, mai ales dacă publicul țintă este activ acolo. Un procent impresionant de 93% dintre influencerii de pe rețelele sociale își concentrează timpul și eforturile pe Instagram, deoarece s-a dovedit că le oferă cele mai de succes rezultate. Același studiu a arătat că Facebook s-a clasat pe locul al doilea, urmat de YouTube. Cum poți determina care platformă social media este cea mai bună pentru tine? Trebuie să iei în considerare următoarele:
  • Cine este publicul tău țintă
  • Unde sunt ceilalți influenceri din nișa ta cei mai activi
  • Ce tip de conținut vei crea

Pasul 5. Dezvoltă o strategie de conținut

Este vital să planifici ceea ce vei crea și ce vrei să împărtășești cu publicul pentru a te asigura că vei atinge obiectivul. La urma urmei, conținutul tău trebuie să fie captivant, valoros și unic pentru publicul țintă, crescând astfel succesul tău ca influencer. Poți să postezi pe rețelele sociale conținut care se încadrează în aceste categorii în fiecare săptămână: Conținut valoros scris de altcineva: dacă dai peste conținut care crezi că va fi benefic pentru public, asigură-te că îl distribui acestora pe canalele tale. Nu numai că vor aprecia valoarea, dar este și o tactică de rețea excelentă care te ajută să stabilești relații cu alte figuri de autoritate din nișa sau industria ta. Cine știe, s-ar putea să-și întoarcă favoarea cu propriul tău conținut. Conținut educațional și informativ pe care l-ai creat singur: întărește-ți reputația de expert pe tema aleasă, producând în mod regulat propriul conținut util și cu impact pentru publicul tău. Ar putea fi o rutină editorială care îi ajută cu o anumită problemă sau o postare care îi anunță despre cea mai recentă carte gratuită, de exemplu. Postări despre tine: pentru a te stabili ca un influencer, trebuie, de asemenea, să distribui în mod regulat postări pe rețelele sociale despre tine, mai ales atunci când acestea oferă o privire detaliată sau fascinantă a vieții tale de zi cu zi. Amintește-le următorilor tăi că și tu ești om, deoarece această relație și încrederea publicului te va ajuta în mare măsură să reușești ca influencer pe rețelele sociale.

Pasul 6. Distribuie conținutul

Dacă vrei ca ceea ce postezi să ajungă la cât mai mulți oameni posibil pe rețelele sociale, atunci va trebui, de asemenea, să planifici cum, când și unde vei distribui postările. Unul dintre cele mai importante sfaturi este să programezi conținutul pentru a fi difuzat la momentul optim, iar acest timp va fi determinat de locația și comportamentul publicului tău. Cu alte cuvinte, vei dori să știi când sunt cei mai activi. Poți utiliza instrumentul de analiză încorporat al platformei de socializare pentru a determina acest lucru. Vei dori să iei în considerare modul în care vei posta conținutul pentru a te asigura că are cât mai mult engagement și vizionări. Fiecare platformă de socializare are propriile reguli în ceea ce privește modul în care postezi conținut, dar ține cont de aceste reguli generale pentru a avea succes:
  • Asigură-te că ceea ce postezi respectă subiectul/tema pe care ai stabilit-o pentru canalul tău. Conținutul care nu se potrivește cu nișa stabilită sau publicul țintă va părea șocant.
  • Personalizează-ți descrierea sau mesajul postării dacă intenționezi să-l postezi pe mai multe canale de rețele sociale. Acest lucru va păstra conținutul proaspăt și te asigură că, dacă aceeași persoană te urmărește pe Instagram, Facebook și Twitter, de exemplu, nu va fi bombardată cu un mesaj pe care l-a mai văzut deja de la tine pe altă platformă.
  • Asociază conținutul cu hashtag-uri adecvate. În calitate de influencer, unul dintre scopurile tale va fi, de asemenea, să-ți crești audiența, așa că îți va pune conținutul în fața cât mai multor oameni care caută aceleași subiecte.

Pasul 7. Crează și partajează videoclipuri cu instrucțiuni

Unul dintre motivele cheie pentru care o persoană va căuta un influencer pe rețelele de socializare este să afle mai multe despre brand-urile sau produsele pe care intenționează să le achiziționeze, în special dintr-o perspectivă onestă și cu care se poate identifica. Acesta este motivul pentru care videoclipurile și imaginile de tip unboxing sau testing sunt foarte căutate. Urmărește să arăți publicului cum folosești produsul, rezultatele pe care le-ai obținut și orice altceva relevant din experiența ta. Nu este doar o modalitate excelentă de a face conținutul valoros pentru alții, dar îți va crește probabilitatea ca și alte branduri și clienți să dorească să lucreze cu tine.

Pasul 8. Inițiază conversații

În timp ce canalele de rețele sociale precum Instagram, Facebook și YouTube sunt perfecte pentru conținut vizual, alte canale, cum ar fi LinkedIn sau Medium, sunt fantastice pentru a iniția conversații. Poți face acest lucru scriind postări sau articole informative pe blog, precum și comentând postările relevante din nișa ta și încurajând discuțiile. Scopul este de a:
  • Distribui sfaturi
  • Dezvălui studii de caz
  • Răspunde la întrebări frecvente

Pasul 9. Fă-ți un blog

Dacă vrei să îți consolidezi ”jobul” de influencer trebuie să deții și un blog. În cazul în care se strecoară o eroare pe rețelele social media, întregul profil (fotografii, aprecieri, numărul de urmăritori și toate) ar putea să fie șters accidental. Blogul este o realizare uriașă și te etichetează instantaneu drept „expert” în nișa aleasă. Nu numai că îi face pe membrii publicului să observe valoarea pe care o ai de oferit, dar le permite brand-urilor, clienților potențiali și altor persoane influente să te cunoască.

Pasul 10. Interacționează cu urmăritorii tăi

Scopul este să încerci să dezvolți o relație mai profundă și mai semnificativă cu publicul tău, iar cel mai bun mod în care poți face acest lucru este să comunici cu urmăritorii tăi prin recunoașterea și răspunsul la interacțiunile pe care le primești. În calitate de influencer pe rețelele sociale, conținutul tău va aduna o mulțime de comentarii, aprecieri și distribuiri, în special pe măsură ce numărul tău de urmăritori crește. Deși poate părea timp pierdut, interacțiunea cu publicul tău va permite urmăritorilor să se simtă apreciați și să crească probabilitatea ca aceștia să interacționeze cu tine în viitor. Nu toate comentariile sau mesajele tale vor fi pozitive, deoarece aceasta este natura lumii online. Nu uita să rămâi calm și profesionist. La urma urmei, acum ești în lumea business-ului pe rețelele sociale, iar comportamentul tău pe aceste canale îți poate mări sau distruge succesul.

Pasul 11. Cunoaște-ți urmăritorii

Când vorbim despre statistici, ne referim pur și simplu la:
  • Numărul de urmăritori
  • Datele demografice ale publicului
  • Rata de implicare (engagement)
  • Reach
Nu numai că sunt utile să le cunoști, astfel încât să îți poți dezvolta  strategia de conținut pentru cele mai bune rezultate, dar și clienții și brand-urile interesate să lucreze cu tine îți vor cere și aceste informații. Poți utiliza instrumentul de analiză sau statistici încorporat al platformei de socializare pentru a aduna aceste informații.

Pasul 12. Fii la curent cu evoluțiile din industrie

Lumea online este în continuă evoluție, iar odată cu ea vin noi algoritmi, termeni și condiții și alte modificări. Fiind o persoană care se va baza atât de mult pe lumea online, cum ar fi rețelele sociale, este vital să fii la curent cu aceste evoluții pentru a te asigura că nu ești niciodată în urmă.

Pasul 13. Concentrează-te pe consistență

Când vine vorba de a reuși ca influencer pe rețelele sociale, consecvența este cu adevărat cheia. Vrei ca urmăritorii să acorde în continuare atenție conținutului tău, iar una dintre cele mai bune modalități de a face acest lucru este furnizarea de conținut de înaltă calitate pe o bază consecventă. În loc să postezi manual conținutul din rețelele sociale, este recomandat să folosești un instrument de programare pentru a crea, încărca și programa postările. Acest lucru este, de asemenea, ideal pentru a te asigura că postezi în momentele în care publicul tău este cel mai activ pe fiecare platformă.

Pasul 14. Îmbunătățește-ți statutul de influencer

Dacă dorești cu adevărat să crești statutul de influencer, trebuie să diversifici tipurile de conținut pe care le creezi. Care sunt diferitele moduri în care poți face acest lucru? Blogging: aceasta a fost forma originală de influencer marketing, înainte de apariția rețelelor sociale, care i-a văzut pe influenceri (sau „bloggeri”) colaborând cu brand-uri, produse și servicii prin postări sponsorizate, inclusiv articole, liste, recenzii, prezentări și altele. Podcasting: podcast-urile au crescut rapid în popularitate în ultimii ani, deoarece oferă publicului o modalitate de a asculta conținut din mers. Pentru influenceri, aceștia oferă, de asemenea, o altă modalitate de a lucra cu brand-uri, de a-ți stabili expertiza și de a-ți crește publicul. Seminarii web: publicul adoră seminariile web, deoarece oferă o metodă flexibilă, online, pentru a consuma conținut valoros, care îi ajută să depășească o problemă sau să realizeze ceva. Sunt excelente pentru a-ți construi autoritatea în industria ta și pentru a consolida valoarea pe care o ai de oferit audienței tale. Cursuri online: în calitate de influencer, nu există nicio îndoială că vei avea multe de spus despre nișa aleasă, inclusiv să-ți împărtășești cunoștințele, experiența și sfaturile. Crearea unui curs online despre un subiect de mare importanță pentru publicul țintă îți permite să oferi conținut de mare valoare în timp ce primești ceva în schimb – fie că este vorba de abonați la e-mail, sponsorizări ale brandurilor și/sau compensații monetare. Vorbește la târguri/conferințe: Creșterea supremă a statutului de influencer vine atunci când vorbești ca o autoritate pe un subiect la un târg sau o conferință. Aceasta este o realizare uriașă și te etichetează instantaneu drept „expert” în nișa aleasă. Nu numai că îi face pe membrii publicului să observe valoarea pe care o ai de oferit, dar le permite brand-urilor, clienților potențiali și altor persoane influente să te cunoască.

Pasul 15. Monetizarea

Acum că ai învățat diferitele modalități prin care poți crește statutul de influencer, este timpul să ne îndreptăm atenția asupra modului în care poți fi compensat pentru rolul tău de influencer. Înainte ca publicul tău să fie dispus să plătească pentru conținut, trebuie mai întâi să se convingă că al tău conținut are o valoare ridicată, ceea ce face ca acesta să merite costul. Pentru a genera bani, urmează acest plan pas cu pas.
1. Membrii trebuie să simtă că au de câștigat
Statut de elită: acesta este atunci când membrii primesc beneficii care nu sunt disponibile pentru alți membri sau care sunt disponibile pentru o taxă suplimentară. Statutul de elită stimulează un membru să fie un consumator frecvent al conținutului tău și îl recompensează pentru loialitatea continuă. Informații de mare valoare: există o mulțime de informații gratuite disponibile pe internet, așa că dacă oferi un model de conținut plătit, acesta trebuie să fie de mare valoare. Cu alte cuvinte, informații, sfaturi sau instrumente pe care nu le pot obține nicăieri altundeva. Informațiile care ajută un public să-și depășească problemele și, prin urmare, să-și îmbunătățească viața, sunt, de asemenea, văzute ca fiind foarte valoroase. Tratament VIP: când cineva dorește să cumpere o ofertă, nu vrea să se simtă ignorat sau mediocru. Oferă tuturor membrilor tăi tratamentul VIP, acordându-le prioritate, inclusiv contactându-i frecvent, răspunzând rapid la întrebări sau comentarii și oferindu-le o valoare suplimentară, cum ar fi resurse gratuite. Oportunități de a relaționa cu alți membri: oamenilor le place să se simtă ca și cum ar face parte dintr-o comunitate și, în calitate de influencer, ai privilegiul de a putea facilita această experiență comună. Forum exclusiv pentru membri: un forum exclusiv pentru membri oferă acces exclusiv la o conversație în curs. Acest lucru facilitează un sentiment de comunitate și duce oferta ta de conținut la un nivel cu totul nou.
2. Crează modelul de conținut plătit separat de modelul de conținut gratuit
Când vine vorba de modele de conținut plătit și modele de conținut gratuit, nu trebuie să alegi unul sau altul. Scopul este de a oferi ambelor urmăritori și audiență, deoarece le permite noilor urmăritori să cunoască mai multe despre tine, despre expertiza ta și despre valoarea pe care le-o poți oferi înainte ca aceștia să se angajeze să facă o achiziție. În general, influencerii fac acest lucru în unul dintre cele două moduri. Poți: Continua să oferi conținut gratuit pe blogul tău, dar deschide un forum exclusiv pentru membri, cu acces la tine și la alte avantaje, cum ar fi articole exclusive,  seminarii web etc. Continuă să oferi un blog gratuit, dar crează și cărți sau cursuri contra cost, astfel încât publicul tău să poată achiziționa resurse individuale. În această era digitală, oricine poate deveni un influencer; este nevoie doar de un plan bine gândit și de perseverența de a apărea în fiecare zi online, să interacționezi cu publicul și să îți ții urmăritorii la curent cu evoluțiile din industrie. Te-ar putea interesa și:5 motive pentru care ar trebui să apelezi la o agenție de digital marketing
Share